Crna Gora: Predsednik Đukanović upozorava na tešku epidemiološku situaciju

Crna Gora: Predsednik Đukanović upozorava na tešku epidemiološku situaciju

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović ocenio je da je  zdravlje građana Crne Gore zbog širenja koronavirusa u ozbiljnoj opasnosti, te da je neophodno ažurno uvođenje i energična primena mjera, efikasna kontrola njihovog poštovanja i zatvaranje granice za ulazak u državu bez PCR testa.

Đukanović je u izjavi povodom aktuelne epidemiološke situacije kazao da je za nešto više od 11 meseci od posledica infekcije koronavirusom preminulo više od hiljadu građana Crne Gore.

„Ono što je u aprilu ili maju prošle godine bila tužna vest u prijateljskim zemljama širom sveta sa daleko većim brojem stanovnika, zbog čega sam šefovima država u ime građana Crne Gore i u svoje ime upućivao izraze saosećanja i solidarnosti, danas je naša tragična realnost“, naveo je Đukanović.

Prema njegovim rečima, stravične brojke koje pokazuju svakodnevni porast obolelih i preminulih, ne smeju nikoga ostaviti ravnodušnim.

„Zdravlje naših građan je u ozbiljnoj opasnosti. Zato apelujem na državne institucije na svim nivoima, na sve društvene subjekte i građane da se vratimo onim aktivnostima i odgovornom ponašanju kao u prvom talasu epidemije, što nam je omogućavalo podnošljivu kontrolu situacije“, naveo je Đukanović.

On je istakao da su više nego ikada potrebni sistemski pristup, timsko delovanje nadležnih institucija, profesionalnost, efikasnost i solidarnost u obavljanju svih poslova.

U tom cilju je, kako je naveo, neophodno ažurno uvođenje i energična primjena mera, efikasna kontrola njihovog poštovanja, zatvaranje granice za ulazak u Crnu Goru bez PCR testa, kao i ubrzanje procesa imunizacije u interesu efikasnije i dugoročnije zaštite zdravlja stanovništva.

„Da bi uspeli u tome, moramo se uzdići iznad svih podela, zaboraviti na međusobne optužbe i na sve razlike i nesuglasice političke i druge prirode, pokazati da smo kao društvo dorasli ovom izazovu i vremenu u kojem živimo“, zaključio je Đukanović.

U Crnoj Gori je, prema poslednjim podacima, aktivno 8.558 slučajeva zaraze koronavirusom.