Crna Gora: Predviđanja MMF i Svetske banke nisu optimistična

Crna Gora: Predviđanja MMF i Svetske banke nisu optimistična

Crnogorska ekonomija bi, prema najnovijim prognozama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), u ovoj godini trebalo da oslabi 12 odsto. To je najveći pad u regionu i drugi u Evropi, posle Španije, gde se očekuje 12,1%.

To je slična procena kao i prošlonedjeljna Svetske banke koja očekuje pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) u Crnoj Gori od 12,4 odsto, što potvrđuje da je crnogorska vlada u junu značajno pogrešila kada je prognozirala pad za samo 6,8 odsto, pišu Vijesti.

MMF nije naveo očekivanje o rastu javnog duga u Crnoj Gori, već će to saopštiti u naknadnoj studiji, dok je Svetska banka prognozirala da će on na kraju godine iznositi 93 odsto BDP-a.

Prema očekivanjima MMF-a, Albanija i Kosovo će imati pad od po 7,5 odsto, Bosna i Hercegovina od 6,5%, Severna Makedonija 5,4 %, dok će najmanji pad ekonomije u regionu imati Srbija 2,5 %.

Naredne godine MMF očekuje rast ekonomije u Crnoj Gori od 5,5 odsto, a u 2025. godini od tri odsto, što znači da će oporavak ekonomije ići mnogo sporije i da će biti potrebne godine da bi se vratila na nivo iz 2019. godine, pišu Vijesti.

MMF očekuje da će Crna Gora ove godine imati deflaciju, odnosno pad potrošačkih cena za 0,4 odsto. Od susednih zemalja deflaciju će imati i Bosna i Hercegovina od 0,8 odsto dok će druge komšijske zemlje imati blagu inflaciju – Severna Makedonija od jedan odsto, Albanija 1,2 odsto, Kosova od 1,5 odsto a u Srbiji 1,6 odsto.

MMF takođe očekuje da će Crna Gora ove godine imati deficit tekućeg računa od 14,2 odsto. Tekući račun je suma trgovinskog bilansa (izvoz roba i usluga umanjen za uvoz), neto prihoda iz inostranstva i neto tekućih transfera.

Ovaj deficit je manji nego proteklih godina jer je 2019. iznosio 15,2 odsto, 2018. 17 odsto, 2017. 16,1 odsto…

Crna Gora ima značajan pad uvoza zbog smanjenje potrošnje u turizmu kao i manjeg obima investicija posebno na dionici auto-puta.

Crnogorski BDP je prošle godine iznosio 4,9 milijardi evra, što znači da bi, prema ovoj proceni, pao na 4,3 milijarde evra. Sadašnji javni dug je oko 3,7 milijardi evra, što znači da uz ovakav pad i dodatna zaduženja za isplatu tekućih rashoda do kraja godine prelazi 90 odsto BDP-a.

Analiza Svetske banke od prošle sedmice predviđa za Crnu Goru “najdublju recesiju u posljednjih nekoliko decenija”.