Crna Gora: Preko 500 predloga za novi identitet nacionalnog prevoznika

Crna Gora: Preko 500 predloga za novi identitet nacionalnog prevoznika

Crnogorska Vlada je primila preko 500 predloga za vizuelni identitet novog nacionalnog avioprevoznika nakon što je pozvala građane da daju predloge i objavila e-mail adresu zainteresovanima da predstave svoje ideje. Predlozi se kreću od logotipa i dizajna odeće, do predloga imena i poslovnih osnova.

Vlada Crne Gore registrovala je novu nacionalnu aviokompaniju pod radnim nazivom „ToMontenegro“ koja će zameniti ranijeg prezaduženog nacionalnog avio-prevoznika Montenegro Airlines, koji je prestao sa radom 25. decembra prošle godine. “Preko 500 predloga sa imenom, logotipom i dizajnom do sada je podneto na [email protected] Očekujem još više predloga u narednom periodu. Hvala svima i hvala vam što verujete u nove početke”, rekao je crnogorski ministar finansija, Milojko Spajić.

Exyuaviation.com piše da se crnogorska vlada obavezala da će osnovati novu kompaniju što je pre moguće, ali priznaje da postupak može potrajati nekoliko meseci, jer nova kompanija nije osnovana kao naslednik Montenegro Airlinesa, čiji su računi blokirani zbog dugova većih od 100 miliona evra. Međutim, sat otkucava, jer je većina posade bivšeg prevoznika imala vremenska ograničenja u pogledu valjanosti dozvola, dok će mesta za odlazak i dolazak na evropske aerodrome takođe biti izgubljena. Pored toga, Montenegro Airlines ima jedan avion Embraer 195 u finansijskom zakupu. Prva od dve godišnje isplate zakupa Brazilskoj razvojnoj banci, u iznosu od 1,8 miliona evra, dospeva u roku od nekoliko nedelja. Ako se izvrše dve uplate, Montenegro Airlines će zvanično postati vlasnik aviona ove godine.

Kako vreme prolazi, strani prevoznici takođe povećavaju svoje aktivnosti u Crnoj Gori ili prvi put ulaze na tržište. Montenegro Airlines nije imao konkurenciju za usluge tokom cele godine iz Podgorice. Među njima, Pariz je bio najprometniji sa 42.894 putnika u 2019. Ruta je zajedički korištena sa Air France. Sledili su Cirih sa 28.294 putnika i Frankfurt sa 27.596 putnika. Švajcarski prevoznik Chair Airlines najavio je da će početi sa radom u Podgorici 1. aprila, kako bi pokrio prazninu koju je ostavio crnogorski prevoznik. Ovog meseca, Air Serbia je najprometnija aviokompanija u Crnoj Gori, koja obavlja 130 letova iz i iz zemlje (uključujući oba smera) sa 12.468 mesta na prodaju.

 

Izvor: exyuaviation.com