Crna Gora: Premijer Krivokapić se sastao sa hrvatskim ministrom Gordanom Grlićem Radmanom

Crna Gora: Premijer Krivokapić se sastao sa hrvatskim ministrom Gordanom Grlićem Radmanom

Predsednik Vlade Crne Gore, Zravko Krivokapić, sastao se danas u Vili Gorica sa ministrom spoljnih i evropskih poslova Republike Hrvatske, Gordanom Grlićem Radmanom.

Premijer Krivokapić izrazio je zahvalnost zbog solidarnosti koju je Republika Hrvatska pokazala prema Crnoj Gori, opredelivši se da donira deset hiljada doza vakcina. On je poručio da se nada da će obe države i region što pre izaći iz krize koja je izazvana pandemijom COVID-19, te da će nastupajuća letnja sezona biti dovoljno uspešna za obe države čije ekonomije su strateški naslonjene na turizam. Premijer Crne Gore je istakao da je i ranije navodio prošlogodišnji primer hrvatske turističke privrede, kao model kako Crna Gora mora i može da privređuje u novonastalim okolnostima.

„Želimo da unapredimo saradnju sa svim partnerima, posebno sa susedima kao što je Hrvatska, sa kojom inače imamo izuzetnu saradnju u svim oblastima. Nadam se da ćemo u budućnosti, u duhu evropske agende, bilateralnim putem i formiranjem Komisije rešiti i pitanje Prevlake”, rekao je Krivokapić.

Premijer Krivokapić upoznao je hrvatskog ministra Radmana i sa prioritetima u pristupnim pregovorima kao i sa komplikacijama koje su nastale prilikom procesa izmena tužilačkih zakona, a koje su bile inicirane od strane parlamentarne većine, sa ciljem da Crnu Goru dovedu do što bržeg zatvaranja poglavlja 23 i 24.

„U tom pravcu očekujemo i pomoć Republike Hrvatske, kako bi Crna Gora postala sledeća članica EU, i da naše vrednosti postanu sastavni deo evropskih vrednosti”, naglasio je Krivokapić.

Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske, Gordan Grlić Radman, rekao je da je Hrvatska spremna da sa Crnom Gorom podeli sva svoja pregovaračko – pristupna ekspertska iskustva, naročito u delu koja se tiču poglavlja 23 i 24.

„Hrvatska ne zaboravlja pomoć koju ste nam uputili nakon razornog zemljotresa koji je zadesio Petrinju i njenu okolinu. Prenosim vam i ličnu zahvalnost i pozdrave vašeg kolege, a našeg premijera Andreja Plenkovića. U duhu dobrosusedstva i najboljih želja, Hrvatska će građanima Crne Gore vrlo brzo isporučiti 10 hiljada doza vakcina”, naglasio je ministar Radman.