Crna Gora: Premijer Marković ocenio posetu EU kao uspešnu

Crna Gora: Premijer Marković ocenio posetu EU kao uspešnu

Predsednik Vlade Crne Gore Duško Marković ocenio je uspešnom jučerašnju posetu Briselu i razgovore sa visokim funkcionerima Evropske unije.

„Evropska perspektiva Crne Gore je sasvim izvesna. Poslane su snažne poruke o toj perspektivi i o očekivanjima da će Crna Gora snažno nastaviti svoju evropsku integraciju, da će odgovoriti na ono što su trenutni izazovi i potrebe u tom procesu, pre svega na polju jačanja vladavine prava koja uključuje dalju reformu pravosuđa, borbu protiv kriminala i korupcije i naravno pitanje medijskih sloboda. Puno smo razgovarali o tome kako da se, ne samo Crnoj Gori nego celom Zapadnom Balkanu, obezbedi izvesna ekonomska perspektiva posebno u kontekstu posledica koje je izazvao koronavirus,” kazao je Marković za Televiziju Crne Gore, na kraju posete.

Premijer Marković je razgovarao sa predsednikom Evropskog saveta Charles Michelom o narednoj, najizazovnijoj fazi pristupnih pregovora.

Predsednik Michel je čestitao Crnoj Gori na otvaranju poslednjeg pregovaračkog poglavlja konstatujući da je zemlja lider u procesu pristupanja. Predsednik Evropskog saveta je rekao da Crna Gora može računati na pomoć i podršku Unije i dodao da EU ima jasan interes za stabilnost i napredak Crne Gore.

Na sastanku sa predsednikom Evropskog parlamenta Davidom Sasolijem, predsednik Marković je istakao da Gora ceni to što je EP spreman da posmatra predstojeće izbore. “Mi ćemo učiniti sve da oni budu održani na bezbedan način po zdravlje građana. Aktivni Parlament igra ključnu ulogu u evropskom procesu”.

Premijer Marković i potpredsednik Evropske komisije i visoki predstavnik za vanjsku politiku Evropske unije Josep Borrell podvukli su strateški značaj koji region ima za EU. Rešavanje otvorenih pitanja za Zapadni Balkan je garant njegovog dugoročnog ekonomskog razvoja i stabilnosti i preduslov dinamične integracije u Uniju. I na ovom sastanku konstatovan je odličan napredak Crne Gore na putu ka Evropskoj uniji.

Komesar za proširenje i evropsku susjedsku politiku Oliver Varhelyi je na sastanku sa predsednikom Vlade Crne Gore je pozdravio odluku da zemlja prihvati novu metodologiju pregovora. Sada je ključno dalje jačanje rezultata u poglavljima 23 i 24 u cilju ispunjavanja privremenih i dobijanju završnih merila.

Konstatovano je da će investicioni plan za Zapadni Balkan, koji EU priprema za jesen, imati veliki značaj u razvoju regiona i oporavku ekonomije od posledica pandemije koronavirusa.

Premijer Marković je izjavio na kraju posete institucijama Evropske unije da priprema ekonomskog investicionog plana za Zapadni Balkan ohrabruje.

„On će biti vredan više desetina milijardi evra. Crna Gora je pozvana da ponudi svoje projekte koji se tiču infrastrukture, u energetici, saobraćaju, digitalnoj ekonomiji, obnovljivim izvorima energije. Mi smo u prilici da takve projekte imamo na jedinstvenoj investicionoj listi i brzo ih ponudimo Evropskoj komisiji. Verujem da će oni biti pozitivno ocenjeni i da ćemo dobiti neophodna sredstva,“ kazao je predsednik Vlade Crne Gore na kraju posjete institucijama Evropske unije.