Crna Gora: Premijer najavio otvaranje turističke industrije u maju

Crna Gora: Premijer najavio otvaranje turističke industrije u maju

Predsednik Vlade Crne Gore, Duško Marković, kazao je predstavnicima turističke privrede i hotelijerima da će već od 4. maja biti stvorene pretpostavke za rad malih i srednjih preduzeća, a da je za drugu polovinu maja planirano omogućavanje rada u ugostiteljstvu i uslužnim djelatnostima, poštujući epidemiološka pravila i procedure.

„Otvorićemo i naše marine za sva plovila, i zahtevam da se od danas pripremamo za korišćenje tog resursa,“rekao je premijer na sastanku.

Marković je rekao da Crna Gora nije uvela vanredno stanje jer ono ograničava ne samo slobode i prava, nego i stvaralački i preduzetnički potencijal u svakom segmentu. „I po rezultatu na suzbijanju epidemije, i po modelu upravljanja, Crna Gora se razlikuje od drugih zemalja,“ rekao je on.

Kako je saopštila Vlada Crne Gore, Marković je na kraju sastanka rekao da je dobio dragocene informacije i predloge i da će oni biti pažljivo analizirani u Vladi i Ministarstvu turizma.

„Dakle, udružićemo i snage i znanje da održimo turizam kao našu kapitalnu privredu. Želimo da sačuvamo svako radno mesto u turizmu, Vlada će pomoći direktno zaposlenima. Turizam nije samo sektor, već moćan tržišni instrument naše ekonomske i monetarne stabilnosti. Zbog toga ćemo ga staviti u prvi plan naših ekonomskih mera, i uskoro izići sa odlukom kojom ćemo očuvanje naših kompanija i preduzetnika u turizmu, kao i radnih mesta, podržati sa oko pet miliona evra iz budžeta,“ poručio je predstavnicima turističke privrede i hotelijerima na sastanku predsednik Vlade Duško Marković.