Crna Gora: Premijer pokreće dijalog unutar parlamentarne većine

Crna Gora: Premijer pokreće dijalog unutar parlamentarne većine

Nakon prilično burne sednice Parlamenta Crne Gore o smeni ministra pravde ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića, na kojoj je vladajuća većina čak zatražila i smenu premijera Zdravka Krivokapića strasti su se malo smirile. Krivokapić je ljut napustio sednicu a poslanici su zatražili objašnjenja njegovih poslednjih poteza.

Krivokapić je danas rekao da će, u najskorijem roku, pokrenuti dijalog sa svim predstavnicima parlamentarne većine, navodeći da svi zajedno moraju uložiti maksimalne napore u stabilizaciji političkih prilika.

“U ovom trenutku to je naša najsvetija dužnost i obaveza pred vama, građanima, jer je to jedina mera odgovorne, mudre i zrele državne politike. U tom cilju, kako sam i planirao, u najskorijem roku, pokrenuću dijalog sa svim predstavnicima parlamentarne većine”, naveo je Krivokapić u obraćanju građanima.

On je kazao da mu je, otkako je postao mandatar, pa i pre toga, a posebno u poslednje vreme, prigovarano sve – da izdaje narod, da izdaje Crkvu, da prodaje, da laže, da trguje sa izbornom pobedom, pa čak i da švercuje cigarete.

“Slušao sam i slušam uvrede, najličnije uvrede, osuđivan sam što sam prvi premijer na kom se uči demokratija, a koji, kao i svi mi zajedno, i sam uči demokratiju, što volim svoj narod i celu Crnu Goru”, kazao je Krivokapić.

On je rekao da je prihvatio da trpi, ali priznaje da se nije nadao da ovo može ići toliko daleko i biti toliko lično.

Krivokapić je naveo da je i on čovek, a čovjek, pa bio on i premijer, ima granice trpljenja.

“Borio sam se i borim za promenu sistema, za borbu i van partija, koja je tako i otpočela; pobedu građana Crne Gore shvatio sam, pa prihvatio kao nepristajanje na ucene, pa ni ja nisam pristao na ucene”, rekao je Krivokapić.

On je poručio da po cenu bilo koje funkcije nikada neće prihvatiti da se stvara društvo u kojem političkim partijama pripada ono što je narodno i državno, u kom je opet partijski apetit najčešće primarni motiv. “Takvu pobedu nisam želio jer to i nije pobeda”, kazao je Krivokapić.

On je istakao da je zbog takvog puta opet uslovljavan, opet mu prete gubitkom poverenja, a narodu produbljivanjem tenzija.

Krivokapić je rekao da je opet okrivljen za neposlušnost onima koji smatraju da treba da upravljaju njegovom glavom i odlukama samo zato što je premijer koji ne prihavata ucene.