Crna Gora: Premijer zadovoljan odgovornim ponašanjem građana

Crna Gora: Premijer zadovoljan odgovornim ponašanjem građana

Predsednik Vlade Crne Gore Duško Marković ocenio je da je epidemija novog koronavirusa u Crnoj Gori praktično ugušena i da je odneta pobeda u zaštiti zdravlja i životâ građana.

„Rekao bih da smo uspešno završili najvažniju etapu suprotstavljanja koronavirusu, a to je zaštita i odbrana zdravlja našega čoveka i nacije u celini. Već deseti dan u Crnoj Gori imamo veoma mali broj zaraženih građana, četiri dana već nemamo ni jedan slučaj, u posljednjih deset dana samo tri slučaja. Mi političari bismo rekli da je epidemija praktično ugušena, ali taj zaključak ostavljamo epidemiolozima,” rekao je Marković u nedelju uveče u intervjuu Televiziji Nova M.

Kao ključne parametre uspešnog odgovora na pandemiju on je naveo pravovremenost donošenja mera, podsetivši da je Institut za javno zdravlje aktivnosti pokrenuo još pre nego što je virus otkriven u Evropi, odgovornost institucija, veliku stručnost zaposlenih u njima kao i dobru koordinaciju svih delova sistema.

Predsednik Vlade Crne Gore je izrazio zadovoljstvo činjenicom da 95 odsto građana, prema svim istraživanjima, pozitivno cene rad Vlade, državnih institucija i Nacionalnog koordinacionog tela. Pri tome je rekao da ovu situaciju vidi kao dokaz da Crna Gora ima kvalitetne institucije.

„Ovo je dokaz da nismo izgubili vreme od nezavisnosti, da smo izgradili institucije, njihov potencijal i nivo stručnosti,“ kazao je Marković dodajući da je i sam iznenađen pokazanim potencijalom.

„Videla se nova snažna do sada neprepoznatljiva društvena energija i solidarnost. U prvi plan je došao pojedinac i njegove sposobnosti,” rekao je Marković dodajući da Crna Gora treba da bude ponosna na iskazanu kolektivnu energiju.

On je pozvao građane da od danas, kada počinje primena blažih mera, nastave da disciplinovano i odgovorno poštuju mere.

„Vraćamo se normalnom životu. Pročitajte sve preporuke NKT-a. Važno je da na radnom mestu poštujemo pravila i procedure i vodimo računa o higijeni da ne bismo uvodili nove mere i vraćali se na stare,“ kazao je predsednik Vlade te najavio da će Vlada do kraja maja doneti treći paket ekonomskih mera odnosno ekonomskog programa.

Cilj je, kako je rekao, pokretanje proizvodnje na bazi sopstvenih potencijala i resursa u energetici, poljoprivredi, građevinarstvu i IT sektoru. Ovim paketom mera će biti sačuvane domaće kompanije, nastaviće se ekonomsku aktivnost, obezbediće se nastavak investicija i uslove za početak novih. Najavio je da će poseban set mera biti kreiran za turizam.