Crna Gora: Preminuo mitropolit Amfilohije

Crna Gora: Preminuo mitropolit Amfilohije

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije (83) preminuo je jutros zbog komplikacija izazvanih koronavirusom. Vest je zvanično potvrđena.

„U petak, 30. oktobra, u 8.20 sati u Kliničkom centru Crne Gore, nakon obreda primanja Svete tajne pričešća, Visokopreosvećeni Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski i Egzarh Svetog pećkog prestola Amfilohije, upokojio se u Gospodu“, navela je Mitropolija crnogorsko-primorska.

Šef Klinike za plućne bolesti Kliničkog centra Crne Gore u Podgorici dr Jelena Borovinić-Bojović rekla je kasno sinoć da se stanje gospodina Amfilohija „naglo pogoršalo“ usled razvoja pneumo-medijastinuma kao posledice obostrane upale pluća koronavirusom, za koji je Metropolitan negativan 10 dana.

Gospodin Amfilohije je bio pozitivan na virus, a zatim je dobio upalu pluća. Lečen je Remdesivirom i pod 24-časovnim nadzorom. U petak ujutro zdravlje mu se drastično narušilo i preminuo je.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej rekao je da je ovo jedan od najtužnijih dana za Crkvu.

“Ovo je jedan od najtužnijih dana za našu Crkvu. Veliki gubitak i velika tuga. Ostali smo bez dobrog čoveka i vrsnog teologa. Nismo to očekivali, nadali smo se da će se sve dobro završiti. Neka mu Bog dadne večno blaženstvo . Lišeni smo velike ličnosti “, rekao je Irinej.

Javnost će uskoro biti obaveštena o detaljima sahrane gospodina Amfilohija.