Crna Gora: Prevlaka jedino otvoreno pitanje između Crne Gore i Hrvatske

Crna Gora: Prevlaka jedino otvoreno pitanje između Crne Gore i Hrvatske

Premijer Crne Gore, Zdravko Krivokapić, razgovarao je danas sa ambasadorom Republike Hrvatske u Crnoj Gori, Veselkom Grubišićem.

Pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji, izgradnja jadransko-jonske magistrale, kao i stvaranje uslova za zatvaranje jedinog otvorenog pitanja između dve zemlje – pitanja Prevlake, bile su glavne teme razgovora Krivokapića i Grubišića.

“Premijer Krivokapić potvrdio je da je Crna Gora nedvosmisleno okrenuta evropskim integracijama, što je, kako je rekao, potvrđeno nedavno i u Briselu, a na tom putu hrvatsko iskustvo može biti dobar primer i smernica za naše dalje korake. Kao zvaničan stav Hrvatske amabasador Grubišić istakao je nastavak pružanja pomoći Crnoj Gori na evropskom putu u vidu ekspertize, učešća u tvining projektima i ostalim formama pogodnim za obe zemlje”, saopšteno je iz Vlade.

Kada je reč o Jadransko-jonskoj magistrali sagovornici su se usaglasili da je njena izgradnja od velikog interesa, ne samo za Crnu Goru i Hrvatsku, već i za čitav region. Premijer Krivokapić istakao je važnost što skorijeg definisanja konačnog plana i projekta, kako bi se njegovoj realizaciji što pre i pristupilo.

Ambasador Grubišić podsetio je da Hrvatska podržava i unapređenje putne infrastrukture i veze Crne Gore sa Srbijom i regionom uopšte, te što brže povezivanje sa Koridorom 10, što će, između ostalog, uticati povoljno na crnogorski turizam.

Krivokapić i Grubišić usaglasili su se da je neophodno ubrzati prekogranični saobraćaj i izrazili uverenje da će predstojeća turistička sezona, uprkos i daljem trajanju pandemije Covid-19, a uz nadu u skoru primenu vakcine, biti znatno uspešnija od prethodne.

Pitanje Prevlake identifikovano je kao jedino otvoreno pitanje između dve zemlje, a sagovornici su istakli funkcionalnost postojećeg režima i pokazali otvorenost da se ulože napori kako bi se došlo do trajnog rešenja, koje bi bilo prihvatljivo za obe strane.