Crna Gora: Privredna komora i Uprava prihoda i carina zajedno u borbi protiv sive ekonomije

Crna Gora: Privredna komora i Uprava prihoda i carina zajedno u borbi protiv sive ekonomije

Predstavnici Privredne komore Crne Gore (PKCG) i Uprave prihoda i carina (UPIC) potpisali su sporazum o saradnji u oblasti izgradnje privrednog sistema čime će se i unaprediti poslovni ambijent.

U zajedničkom saopštenju se navodi da su sporazum potpisali predsednik PKCG Vlastimir Golubović i vršilac dužnosti direktora Uprave prihoda i carina, Aleksandar Damjanović.

U dokumentu se navodi da dve institucije zaključuju sporazum, potvrđujući posvećenost razvoju biznisa kao jednog od najznačajnijih faktora društvenog i ekonomskog prosperiteta i spremnost da kroz saradnju značajnije doprinesu ukupnoj konkurentnosti i ekonomskom jačanju države.

„Cilj sporazuma je uspostavljanje saradnje u oblasti izgradnje privrednog sistema, predlaganja mera razvojne i tekuće ekonomske politike i rešavanja drugih pitanja od značaja za njegove potpisnike“, navodi se u dokumentu.

Damjanović je kazao da se potpisivanjem sporazuma finalizuje i formalizuje dogovor sa Privrednom komorom što će rezultirati čvršćom i dugoročnom saradnjom institucija.

„Intenzivna saradnja Uprave prihoda i carina sa PKCG je neophodna i nadam se da ćemo realizovati i više zajedničkih aktivnosti nego što smo planirali. Upravi prihoda i carina je potrebno partnerstvo sa organizacijom koja okuplja crnogorske privrednike, kao i što jača privreda koja doprinosi rastu državnih prihoda“, kazao je Damjanović.

Golubović je podsetio na veoma kvalitetnu saradnju Privredne komore sa Poreskom i Upravom carina koje su sada objedinjene u isti organ pod rukovodstvom Damjanovića.

„Prioritet aktivnosti u Privrednoj komori je borba protiv sive ekonomije. Uprava i prihoda i carina je institucija koja će se, uz ostale državne institucije, boriti protiv te pošasti, a u Komori imate pravog sagovornika i iskrenog partnera“, rekao je Golubović.

Predmet saradnje PKCG i UPIC odnosi se na unapređenje poslovnog ambijenta i zaštitu konkurencije, međusobnu razmenu informacija i podataka o privrednim subjektima, preduzimanje zajedničkih aktivnosti u borbi protiv sive ekonomije, sprovođenje zajedničkih istraživanja, primenu ATA i TIR sistema i drugih javnih ovlašćenja prenetih iz carinskih propisa.