Crna Gora: Problemi u pregovorima između pobedničkih koalicija

Crna Gora: Problemi u pregovorima između pobedničkih koalicija

Predstavnici crnogorskih koalicija koje su pobedile na izborima suočili su se sa prvim većim problemima u međusobnim odnosima, jer jučerašnji pregovori nisu dali pozitivan rezultat.

Lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević i lider pokreta URA i koalicije “Crno na belo” Dritan Abazović, na sastanku uz posredovanje episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija, završili su maratonsku sesiju bez dogovora. Spor između predstavnika DF-a i Abazovića oko nove Vlade čak se produbio, jer DF smatra neprihvatljivim da neki od njegovih lidera ne mogu učestvovati u novoj Vladi, što je pokret URA tražio. Štaviše, dve strane još uvek nisu postigle sporazum o zakonu o verskim slobodama.

„Demokratski front želi da svaka strana predloži svoje ljude za novu Vladu, sugerišući da „Vlada stručnjaka“ nije potrebna. DF zahteva proporcionalnu metodu, tj. sve mora biti usklađeno sa voljom građana – brojem osvojenih mesta u bloku ‘Za budućnost Crne Gore’ “, rekao je izvor blizak CdM-u.

Pored toga, DF ne želi odustati od određenih resora u Vladi, ali naglašava da je međunarodni uticaj na koaliciju ‘Crno na belo’ ogroman jer ne žele da DF preuzme Agenciju za nacionalnu sigurnost, ANB .

Čak ni uticajna Srpska pravoslavna crkva nije mogla da utiče na dogovor o zakonu o verskim slobodama, imajući u vidu da koalicija „Za budućnost Crne Gore“ zahteva da Abazović zauzme stav o njegovom ukidanju.

U međuvremenu, Abazović o ovom pitanju već danima razgovara sa biznismenom Miodragom Dakom Davidovićem i episkopom budimljansko-nikšićkim Joanikijem.

Prema dnevniku Pobjeda, čini se da je lider koalicije ‘Crno na belo’ pod velikim pritiskom, jer je na jednoj strani Srpska pravoslavna crkva i članovi njegove stranke, Božena Jelušić, Filip Adžić i Srđan Pavićević, koji ne podržavaju ukidanje zakona, s druge strane.

Lider bloka „Za budućnost Crne Gore“ Zdravko Krivokapić najavio je ranije da će biti zaključen poseban sporazum o ovom pitanju.

Prema dnevniku Dan, lideri tri koalicije koje čine novu parlamentarnu većinu sastaće se danas kako bi razgovarali o programima i prioritetima buduće Vlade i načinu njenog formiranja.