Crna Gora proglasila kraj epidemije, pandemija još traje

Crna Gora proglasila kraj epidemije, pandemija još traje

Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti (NKT) Crne Gore je na sednici održanoj u utorak popodne, kojom je predsedavao predsednik Milutin Simović, odučilo da na predlog Instituta za javno zdravlje (IJZ) u Crnoj Gori bude proglašen kraj epidemije koronavirusa uvedene 26. marta na celoj državnoj teritoriji.

Konstatovano je da je to rezultat višemesečnih napora svih u sistemu i građana kojima se NKT zahvaljuje na poverenju i disciplini.

Nacionalno koordinaciono telo je iskazalo zadovoljstvo dosadašnjim kvalitetnim i efikasnim angažmanom celokupnog zdravstvenog sistema i svih operativnih štabova što je najbolji demanti neargumentovanih i neistinitih tvrdnji iznetih sa najviših adresa iz regiona, među ostalim, i da se u Crnoj Gori navodno obavljaju samo brzi testovi na koronavirus, te da zemlja nema odgovarajuće laboratorije i resurse za testiranje.

“Naši građani znaju i vide šta i kako radimo, zato i podržavaju u ogromnom procentu, iznad 90 odsto, sve ono što su preduzimali i što preduzimaju NKT i Vlada, ali radi međunarodne javnosti saopštavamo da Crna Gora ima najsavremeniju laboratoriju, vrhunske stručnjake i odličnu organizaciju. Da nije tako ne bismo se uspešno izborili sa epidemijom i bili prva država u Evropi koja je dostigla status bez inficiranih odnosno Corona Free,” navodi se u saopštenju za javnost.

NKT je, u skladu sa politikom potpune transparentnosti rada koju je praktikovalo, odlučilo da do kraja sedmice prezentira građanima zbirno sve relevantne informacije o medicinskim sredstvima i opremi sa kojima je CrnaGora izašla iz epidemije.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore Siniša Bjeković, koji je na poziv prisustvovao sednici, čestitao je Nacionalnom koordinacionom telu na dosadašnjem uspešnom radu koji je rezultirao niskim stopom infekcije i smrtnosti i visokim nivoom zaštite života i zdravlja građana i stranaca koji borave u Crnoj Gori. Ombudsman je informisao NKT o svim svojim aktivnostima u vezi sa epidemijom koronavirusa, koje uključuju komunikaciju sa građanima, obilaske karantina i analizu donetih mera.

Bjeković je saopštio da u tim smislu nema primedbi na rad NKT-a i ukazao na potrebu posebne senzitivnosti u nastavku rada kako ne bi došlo do nejednakog postupanja prema licima./ibna