Crna Gora: Proizvodnja hrane za osam meseci povećana 4,6 procenata

Crna Gora: Proizvodnja hrane za osam meseci povećana 4,6 procenata

Rast proizvodnje i povećan plasman proizvoda ostvareni su tokom turističke sezone, što je rezultat bolje povezanosti hotelijera i domaćih proizvođača hrane, saopšteno je iz odbora Komore poljoprivrede i prehrambene industrije (PKCG).

Sekretarka odbora Lidija Rmuš, koja je prezentovala informacije o ekonomskim kretanjima, rekla je da je povećanje proizvodnje i povećanje plasmana proizvoda u turističkoj sezoni delom rezultat realizacije projekata Kupujmo domaće i Domaći ukusi.

“Turistička ponuda sve više uključuje tradicionalnu gastronomsku ponudu Crne Gore prilikom predstavljanja naše zemlje”, rekla je Rmuš.

Tokom prvih osam meseci ove godine, kupovina i prodaja poljoprivrednih, šumarskih i ribarskih proizvoda iznosila je 23,4 miliona evra i na istom je nivou kao i prošle godine. Do avgusta je otkupljeno 16,1 miliona litara mleka, 3,4 odsto manje, ali proizvodnja svih mlečnih proizvoda se povećala, što pozitivno utiče na finansijske rezultate ovog sektora.

Prema Monstatu, PKCG je saopštila da je proizvodnja hrane porasla za 4,6 posto u osam meseci, a pića za 8,9 posto.

Tokom sesije ocenjeno je da je najveći problem sa kojim se agrar suočio bio nedostatak konkurentnosti proizvoda. Zato je cilj proizvođača hrane povećati obim proizvodnje i konkurentnost proizvoda, što može omogućiti bolji plasman domaćih proizvoda, a poslovne prepreke sa kojima se suočavaju u poslovanju trebaju biti uklonjene.

Govoreći o ulaganjima u poljoprivredu koja su završena u tekućoj godini, Rmuš je rekla da je kompanija „Naše voće“ zasadila plantažu jabuka na 15 hektara u Župi – Nikšić i da planira da izgradi plantažu trešanja od pet hektara, ali i nove plantaže jabuka na površini od 15 ha, kao i izgradnju pogona za proizvodnju soka.

“Ova proizvodnja imaće značajan uticaj na supstituciju uvoza jabuka”, dodala je Rmuš.

Pogon za preradu kapaciteta oko 60 hiljada pršuta gradi se u kompaniji Zrnozit, izgradnja nove klaonice u Mesoprometu, a fabrika za preradu mesa je u završnoj fazi.

Ona je navela da je značajno što je fabrika vode Bjelasica Rada ponovo pokrenula proizvodnju, a u Šavniku je, u okviru kompanije Eko-per Diva, pokrenula novu fabriku za flaširanje. Pušteno je u rad novo skladište za hlađenje od 600 tona u Plantažama.

U prvih osam meseci uvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iznosio je 391 milion evra, a izvoz 28,2 miliona evra, tako da je odnos izvoza i uvoza iznosio 7,2 odsto. Uvoz je porastao za 6,4 posto u odnosu na isti period prošle godine, a izvoz smanjen za šest posto.

Predsednik odbora Milutin Đuranović rekao je da je pad pokrivenosti uvoza izvozom zabrinjavajući, jer nije beznačajan, pa u narednom periodu mora se još više raditi na jačanju konkurentnosti.

Članica odbora Amela Višnjić iz kompanije Višnjić Commerce ukazala je na problem izuzetno visokog uvoza jaja koja se prodaju kao domaća, što stvara probleme poslovnim ljudima.

Boris Čović iz Bonese zalagao se za veća ulaganja u tehnologiju jer je to skup proizvod i naglasio potrebu za smanjenjem, pa čak i eliminisanjem protekcionizma u svim industrijama.

Nikola Milošević iz Eko-per Diva smatra da treba biti aktivniji u prodaji vode za domaćinstvo u prodavnicama i hotelima.

“Moramo se boriti da bar 50 procenata vode u prodavnicama bude domaće, što bi povećalo našu proizvodnju za 20 odsto”, rekao je Milošević.

On je dodao da se 70 odsto uvozne vode sada prodaje u prodavnicama, a samo 30 odsto u domaćinstvu.

Da bi se otklonila ograničenja sa kojima se preduzetnici suočavaju u poslu, potrebno je raditi na izmeni nekoliko normativnih akata koji regulišu njihovo poslovanje. To su zakoni o preduzećima, radu, akcizama, porezu na dodatu vrednost, naplati duga i fiskalizaciji.

Na sednici je ocenjeno da treba nastaviti sa sprovođenjem nacionalne kampanje za kupovinu domaćih proizvoda sa ciljem podizanja svesti potrošača i stvaranja ambijenta za bolje pozicioniranje crnogorskih proizvoda, što će direktno doprineti smanjenju uvoza./ibna