Crna Gora: Protest zbog izmena Zakona o slobodi veroispovesti

Crna Gora: Protest zbog izmena Zakona o slobodi veroispovesti

Nekoliko hiljada građana Crne Gore, koji ne podržavaju Vladu Zdravka Krivokapića, okupili su se danas ispred Skupštine Crne Gore kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo izmenama Zakona o slobodi veroispovesti.

Poslanici opozicije, koji su do nedavno imali većinu u Skupštini i doneli su prve izmene ovog Zakona, dali su podršku okupljenim građanima. Nova većina je ključne izmene vratila na prethodno stanje što je izazvalo revolt jednog dela građana Crne Gore. Okupljeni građani su uzvikivali “Ne damo Crnu Goru”, “Crna Goro volim te “, “Nije ovo Srbija”, “Dritane Srbine”…

Nemanja Batrićević je poručio da se “danas delimo na antifašiste i fašiste”, “slobodne i na porobljene”, “odane i prodane”. Kaže i da danas u Skupštini zvanično počinje “proces stvaranja jednonacionale i jednoverske Crne Gore”.

Batrićević je poručio da danas počinje najveća pohara kulturnog blaga Crne Gore i njena predaja u ruke Srbije.

“Od danas postajemo jedina država u Evropi u kojoj je cena ispovedanja svoje vere, odricanje od svoje nacije”, poručio je Batrićević.

Kaže i da je reč o izdaji bez presedana. “Danas glasovima prodanih Crnogoraca, vi ponovo predajete Crnu Goru”, kazao je Batrićević, uz poruku “Dolje izdajnici”.

Na skupu je intonirana i crnogorska himna uz poruku “Da je večna Crna Gora”, ali i minut ćutanja za sve koji su, kako je rečeno, pali za pravo, pravdu i čast Crne Gore. Građani su poručili i da to nije partijski, već skup građana Crne Gore.

Više patriotskih organizacija apelovalo je ranije na sve učesnike protesta da se striktno drže mera predostrožnosti, propisanih zbog opasnosti od koronavirusa.

“Odgovornost prema državi ne dozvoljava nam da sedimo kod kuće dok Vlada i poslanici predaju naše kulturno blago i našu istoriju Srpskoj crkvi i Srbiji”, poručili su ranije organizatori.

Poslanica SDP-a Draginja Stanković Vuksanović poručila je da se izmenama Zakona gazi Ustav Crne Gore i okupira država Crna Gora.

“Nećemo dozvoliti da se sakralni objekti, koji su državna imovina Crne Gore knjiže na drugu državu – Srbiju”, poručila je Stanković Vuksanović i najavila amandmane SDP-a.

“Odgovornost za zdravlje svakog čovjeka obavezuje nas da poštujemo epidemiološke mere, zato danas – odgovorno, s maskom na licu i fizičkom distancom pokažimo civilzacijsku udaljenost od onih koji su nas prodajom Crne Gore primorali da u ovakvim okolnostima stanemo u odbranu jedine otadžbine”, saopštili su organizatori.

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović apelovao je juče građane da odustanu od masovnog okupljanja, pozivajući ih da “svoje političke stavove iskažu kroz forme koje poštuju zdravstvene mere”.