Crna Gora raskinula sve ugovore o mHE za koje je postojao zakonski osnov

Crna Gora raskinula sve ugovore o mHE za koje je postojao zakonski osnov

Kabinet potpredsednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića reagovao je danas na izjavu meštana Kraljskih Bara koji protestuju povodom izgradnje male hidroelektrane (mHE) na tom području, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

“Potpredsednik Abazović će opet, sa zadovojstvom, doći da podrži meštane Bara Kraljskih u njihovoj nameri da sačuvaju reke i prirodne resurse Crne Gore. Napominjemo da su do sada raskinuti svi ugovori o mHE za koje je postojao zakonski osnov, a da se za sve ostale traži rešenje koje neće ići na štetu države Crne Gore. Konkretno, inspekcija će, u saradnji sa geometrima, uskoro posetiti Bare Kranjske i sačiniti detaljan elaborat kojim će se utvrditi jasna pozicija objekata mHE, šta je osnovni preduslov razmatranja pravnog osnova za raskid ugovora. Uvereni smo da će takav pristup dati rezultate, kao i u svim prethodnim slučajevima raskida ugovora, kojima su zaštićene naše reke i prirodna bogatstva”, ukazali su u reagovanju Abazovićevog kabineta.

Kabinet Abazovića je ranije aktivno učestvovao u promenama Zakona o Državnom tužilaštvu, pa očekuju da će “nakon što taj Zakon zaživi i ta ključna institucija preuzeti aktivniju ulogu u zaštiti prirodnih resursa Crne Gore”.

Iz Kabineta potpredsednika Abazovića takođe navode da meštani dobro znaju da sve nije direktno u nadležnosti potpredsednika Vlade, pa ih čudi da se sve adresira upravo njemu.

,,Kako bi izbegli političke zloupotrebe, mada na njih sve miriše, potpredsednik će se rado pridružiti nekom od narednih protesta i razgovarati sa meštanima. Uvek ćemo biti na raspolaganju građanima, kako bi u poštenom i otvorenom razgovoru našli rešenje za sve probleme”, zaključuje se u saopstenju Kabineta potpredsesnika Abazovića.

 

Kabinet potpredsednika Vlade podseća da je upravo Abazović obećao uvođenje moratorijuma/zabrane za izgrednju mHE, šta je Vlada učinila odmah nakon konstituisanja.