Crna Gora: Različita mišljenja o usvajanju Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola

Crna Gora: Različita mišljenja o usvajanju Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola

Koalicija “Zajedno za LGBT prava” čestitala je u četvrtak LGBTIQ osobama usvajanje Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola.

“Pozdravljamo odluku Skupštine Crne Gore da usvoji Predlog zakona. Zahvaljujemo svim poslanicima i poslanicama Skupštine koji su glasali da i osobe koje pripadaju seksualnim manjinama mogu da ozvaniče zajednički život s osobom koju vole. Zahvaljujemo Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, koje je predlagač ovog Zakona, a uz čiju podršku i zalaganje je zakonsko prepoznavanje istopolnih zajednica postalo realnost,” navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je usvajanje ovog zakona pobeda ideje da ljudska prava pripadaju svima, bez obzira na seksualnu orijentaciju ili drugo svojstvo. Crna Gora usvajanjem zakona doprinosi poštovanju ljudskih prava i usvajanju evropskih vrednosti, smatra udruženje.

“Stoga, nadamo se da će ovaj iskorak, koji je Crna Gora učinila u oblasti ljudskih prava, biti samo početak punog prihvatanja LGBTIQ osoba u crnogorskom društvu, sa uživanjem istih prava po principu jednakosti i ravnopravnosti,” kaže se u saopštenju.

Crna Gora je u srijedu legalizovala istopolna partnerstva. Ova zemlja se smatra pretežno konzervativnim društvom u kojem dominiraju muškarci, gdje se LGBT + zajednica često suočavala sa odbacivanjem i uznemiravanjem. Ali, vlada trenutno vodi pregovore o pristupanju EU. Jačanje prava manjinskih grupa smatra se neophodnim za proces EU integracija.

Ovaj potez čini Crnu Goru prvom evropskom državom van zapadne Evrope i EU koja je pravno priznala istopolna partnerstva.

Predsednik Milo Đukanović opisao je taj trenutak kao “korak bliže ulasku u najrazvijenije svetske demokratije”. Đukanović je na Tvitteru rekao da je legalizacija istopolnih partnerstava “potvrda da naše društvo sazreva, prihvata i živi razlike. Rođeni slobodni i jednaki u dostojanstvu i pravima!”

Zakon, koji bi istopolnim parovima dao ista zakonska prava kao i heteroseksualnim, osim zbog usvajanja dece, usvojio je crnogorski parlament ubedljivom većinom glasova.

Ali, neke opozicione partije smatraju da je usvajanje ovog zakona „napad na osnovne vrednosti crnogorskog društva“.

“Donošenje zakona o istopolnom partnerstvu nastavak je puta pakla i patnje koji vodi Demokratska partija socijalista sa svojim satelitima. Za sve ove godine vladavine, jedino što se može priznati zvaničnicima režima je da su oni primer kako ne voditi porodicu, stranku ili državu “, rekao je predsednik Radničke partije Maksim Vučinić.

Prema njegovim rečima, Crna Gora je ostrvo patrijarhalnog odgoja u današnjoj Evropi, pa čak i na Balkanu. Državu, kaže, “naseljavaju časni ljudi svih vera i nacija, koji su okupljeni, mada to u ovom trenutku može zvučati čudno, oko jedne svetinje, a to je porodica.”