Crna Gora: Razvoj usprkos krizi, tvrdi Marković

Crna Gora: Razvoj usprkos krizi, tvrdi Marković

Crna Gora se, i u uslovima krize, izgrađuje i razvija, pa danas na gradilištima imamo preko 3.000 radnika širom države, kazao je predsednik Vlade Crne Gore Duško Marković u intervjuu za TV Pljevlja.

“Vlada ne želi da zaustavi ni jednu investiciju. Investicija i ulaganje u razvoj je najbolji lek za ekonomsku krizu. Može biti štednje na drugim pitanjima, već smo za šest meseci u budžetu uštedeli šest miliona evra po različitim osnovama, ali za razvojne projekte nismo uskratili ni jedan evro. Svaki se realizuje, sa dinamikom koja je u ovim uslovima moguća”, kazao je predsednik Marković.

On je podsetio na ozbiljne uspehe Vlade u prethodne tri i po godine na planu podizanja ekonomije, pokretanja razvoja, povećanja broja zaposlenih za preko 25.000, smanjenja stope nezaposlenosti za više od 10 odsto, povećanja zarada u različitim sektorima, obezbeđenja sigurnosti svih davanja iz budžeta – penzija, zarada u javnom sektoru, socijalnih davanja.

“To su bile tri i po godine pune stabilnosti, finansijske konsolidacije zemlje, ubrzanog ekonomskog razvoja u svim sektorima – turizmu, energetici, poljoprivredi, saobraćaju, pa čak i u IT sektoru”, rekao je premijer i dodao da je Crna Gora beležila najveće stope rasta u Evropi od, prosečno, 4,5 odsto.

Crna Gora se, dodao je on, intenzivno razvijala od juga do severa, a Vlada je trošila stotine miliona evra u različite projekte kapitalne infrastrukture. U 2020. godinu se ušlo sa ambicijom da se uberu plodovi takvog strateškog promišljanja, ali je u martu pandemija koronavirusa zaključala u jednom danu celu svetsku ekonomiju.

Marković je rekao da je Vlada delovala dobro i efikasno, u prvim mesecima dala fantastičan odgovor na pandemiju koronavirusa. On je istakao da je, stvarajući pretpostavke za očuvanje zdravlja, Vlada radila i na očuvanju ekonomske supstance privrede.

Kroz tri paketa mera, Vlada je dala različite vrste podsticaja kako za zaposlene tako i za poslodavce, a nije izostala podrška socijalno ugroženima. Prvi paket mera bio je težak 280 miliona evra, drugi paket, kroz koji je obuhvaćeno preko 63.000 zaposlenih, bio je vredan preko 42 miliona evra. Treći paket mera, težak je 1,2 milijarde evra za četiri godine, a on je socijalni i sanacioni, ali i razvojni, kreiran sa vizijom diversifikacije ekonomije, podsticanja proizvodnje i smanjenja uvozne zavisnosti države.

Na pitanje novinara o Zakonu o slobodi veroispovesti, premijer Marković je kazao da se u zakon ušlo bez skrivene agende, kako bi po najrazvijenijem standardima današnjice uredili pitanje slobode veroispovesti i obezbedili da sve verske zajednice budu u pravnom sistemu.

On je dodao da je SPC, podržana od političkih aktera u zemlji i van zemlje, manipulacijom krenula u kampanju i destrukciju prema Vladi. Ukazavši da je najmanje deset puta razgovarao sa mitropolitom Amfilohijem i sveštenstvom, premijer je podsetio na predlog izmena Zakona koji je Vlada ponudila a crkva odbila.

“Oni su odbili taj predlog. Zbog toga što iza stoje politički i anticrnogorski interesi. Srpskoj crkvi, nažalost, u Crnoj Gori ne samo da ne treba zakon, nego ne treba država Crna Gora”, rekao je premijer Marković i dodao da je SPC politički akter koji vodi kampanju za političke subjekte.