Crna Gora: Rekonstrukcija Vlade je političko pitanje, smatra Abazović

Crna Gora: Rekonstrukcija Vlade je političko pitanje, smatra Abazović

Potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović rekao je da nema ništa protiv rekonstrukcije i unapređenja rada Vlade, ali je kako dodaje, protiv toga da bilo koji politički subjekt nametne samo ono što samo njemu odgovora.

Rekonstrukcija Vlade je, kako dodaje Abazović, političko pitanje.

„Nisam protiv da se unapredi, mislim da ima mnogo prostora da bi i Vlada mnoge stvari mogla da radi na bolji način. Po mom mišljenju, reformski put nije dovoljno dinamičan“, kazao je Abazović.

Dodaje, međutim i da je protiv sistema švedskog stola.

„Protiv toga sam da bilo koji politički subjekt nametne samo ono što samo njemu odgovora. Jesam za dijalog i pronalaženje boljih rešenja za poboljšanje opšte efikasnosti; nemam ništa protiv“, navodi Abzaović i dodaje da bi voleo da se sadašnja situacija reši.

Najvažnije je da, kako kaže, turistička sezona bude dobra, a on, očekuje da će biti izvanredna.

„Mislim da je najvažnija poruka da usvojimo državni budžet“, kazao je Abazović.

Šefica Delegacije Evropske unije u Podgorici Oana Kristina Popa, na panel debati na temu „Kako do ispunjenja obaveza u poglavljima 23 i 24“, rekla je da Crna Gora ne može napredovati u drugim poglavljima ukoliko se ne ispune merila u Poglavlja 23 i 24.

Potpredsednik Vlade Dritan Abazović kaže da je članstvo u EU prioritet Vlade, te da je na tom putu najvažnije da Crna Gora postigne određene rezultate.

“Crna Gora u EU do 2025. godine je jako ambiciozan plan, koji ne zavisi samo od nas već i od volje unutar EU. Mi samo treba da radimo ono što je do nas”, poručio je Abazović i dodao da bi bilo malo arogantno ako kaže da Crna Gora može biti članica EU do 2025.

“Mislim da mi do 2025. možemo mnogo da uradimo u Poglavljima 23 i 24, a da li će to biti dovoljno… Mi za godinu dana možemo da uradimo jako puno; možemo da otvorimo Pandorinu kutiju vezano za vladavinu prava”, poručio je Abazović.

Smatra da država mora maksimalno posveti da se procesu pristupanja EU, jer kako dodaje, to očekuju i žele i građani.

“Mi moramo da isporučimo rezultate i džaba je sve ako to ne uradimo”, poručio je Abazović i dodao da proces EU integracija ne treba doživljavati kao pritisak Brisela jer “promene radimo zbog nas”.

“Vlada je masimalno posvećena puta ka EU. Poglavlja 23 i 24 nisu jedina, ali su najvažnija na tom putu”, kazao je potpredsjednik Vlade.

Šefica Delegacije EU u Podgorici rekla je da je vladavina prava ključna kad je u pitanju pristupanje EU.

“Mi smo svesni da postoji nezadovoljstvo kad je u pitanju dinamika pristupanja EU, pretpostavljam da je odgovor na vaše pitanje zašto Crna Gora ni nakon 10 godina pregovora nije dio EU, leži u izveštajima o napretku u kojima je sve jasno naglašeno”, poručila je Popa i dodala da je neophodno ispuniti različite uslove, najvažniji se odnose na Poglavlja 23 i 24.

“Zemlje kandidati treba da se pokažu kao dobre u strateškim zakonima i u procesu pristupanja to je važno za Crnu Goru”, poručila je Popa.