Crna Gora: Rekonstrukcija vlade neophodna za njeno jačanje, kaže Bečić

Crna Gora: Rekonstrukcija vlade neophodna za njeno jačanje, kaže Bečić

Predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić rekao je u četvrtak da je “potrebna rekonstrukcija Vlade kako bi je ojačali i započeli reformske procese”.

Bečić je nakon posete Osnovnoj školi “Sutjeska” rekao novinarima da su pitanja resora i kadrova nešto što je deo procesa, dijaloga i dogovora političkih subjekata sa premijerom Zdravkom Krivokapićem.

“Rekonstrukciju Vlade u formalno-pravnom smislu Skupštini može predložiti samo premijer”, rekao je Bečić i dodao da do sada “oni nisu ulazili u ove dogovore i razrade”.

Na pitanje da li očekuje da manjinske stranke uđu u vladu u kojoj se nalazi Demokratski front (DF), istakao je da od prvog dana smatra da manjinske stranke trebaju biti deo svake vlade, bez obzira na to ko je čini i formira.

Kako je rekao, demokrate imaju pozitivna iskustva iz saradnje sa manjinskim strankama u Tuzima.

“Voleo bih da podelim ta iskustva na državnom nivou, da preuzmemo odgovornost, doprinesemo stabilizaciji prilika, smanjenju tenzija, smanjenju polarizacije”, rekao je Bečić.

Upitan da li bi se Vlada mogla restrukturirati do 15. oktobra, kako je rekao jedan od lidera DF -a Milan Knežević, Bečić je rekao da bi se proces mogao efikasno sprovesti i da to zavisi od političke volje, te naglasio da neće “licitirati sa datumima”.

“Ako postoji politička volja, možemo vrlo brzo doći do rešenja, jer imamo osnove i temelje. Potrebno je da se kolege iz Građanskog pokreta URA izjasne u odnosu na ono što su od nas tražili prethodnih meseci,” rekao je Bečić.