Crna Gora: Rezolucija o genocidu u Srebrenici nije protiv bilo koje države ili naroda

Crna Gora: Rezolucija o genocidu u Srebrenici nije protiv bilo koje države ili naroda

Glavni tužilac haškog suda Serž Bramerc smatra da je Rezolucija o genocidu u Srebrenici koju je usvojila Skupština Crne Gore, odličan dokument koji nije neprijateljski korak prema bilo kojoj državi ili narodu. Bramerc je crnogorskom parlamentu čestitao na usvajanju Rezolucije i poručio da bi želio da i druge države, budu jednako hrabre kao Crna Gora i usvoje slične rezolucije.

Bramerc je, na konferenciji „Pomirenje i suočavanje sa prošlošću na Zapadnom Balkanu”, koju je organizovala Građanska alijansa, naveo da Rezolucija o Srebrenici adresirala glavna pitanja – prepoznavanja žrtava i genocida i, kako dodaje, jasno ističe da se radi o individualnoj odgovornosti.

„Ovo nije osuda bilo koje zemlje ili naroda ovo je pitanje lične odgovornosti. Želio bih da vidim i druge države da budu jednako hrabre i da donesu Rezoluciju kao Crna Gora. Znam da se to dešava u jednom teškom i složenom političkom kontekstu, ali želim da čestita, Skupštini na tom koraku i taj korak nije neprijateljski prema bilo kome, prema bilo kojoj državi ili vladi, to je ono što žrtve zaslužuju, da se genocid nazove genocidom“, zaključio je Bramerc.

Bramerc kaže da su neophodne snažnije reakcije u regionu te da je odgovornost preduslov da se pomirenju da šansa.

Podsetio je da je Crna Gora otvorila samo nekoliko slučajeva i ponudio crnogorskom tužilaštvu pomoć za rešavanje slučajeva ratnih zločina.

On je takođe podsetio da je 2019. sa crnogorskim tužilaštvom potpisan Memorandum o razumevanju kojim im je omugućen pristup potrebnim podacima. Govoreći o presudi Ratku Mladiću, kazao je da je ostalo još dosta slučajeva ratnih zločina da se reši na teritoriiji bivše Jugoslavije.

Bramerc smatra da je presuda Mladiću pokazala koliko je važno rešavanje ovih pitanja, iako je to ponovo podiglo tenzije jer je bilo nezadovoljnih.

Potpredsednica Skupštine Crne Gore Branka Bošnjak kazala je da je nedavno usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici korak napred ka pomirenju u regionu.

Bošnjak je na konferenciji kazala da je regionu potrebno pomirenje, posebno jer svi težimo EU integracijama.

„Rezolucija o Srebrenici je korak napred, jer sadrži ono što je bilo obolno za neke narode i sadrži odredbu koja kaže da se nijedan narod ne može smatrati genocidnim, već su odgovorni pojedinci“, poručila je Bošnjak.

Navodi i da je pravda spora i selektivna, ali kako dodaje zalagaće se za suočavanje sa prošlošću u Crnoj Gori.

„Mi u Crnoj Gori treba da počistimo svoje dvorište i to će biti pravi iskorak napred“, poručila je Bošnjak i dodala kako je Crnoj Gori potreban zakon o lustraciji.

„Ako bude selektivne pravde, onda je to najveća nepravda i tu pomirenja nema. Mislim da je ova promena vlasti, koliko god teška bila poslije 30 godin zdrava“, navela je Bošnjak.