Crna Gora: SAD zabrinute zbog situacije

Crna Gora: SAD zabrinute zbog situacije

Sjedinjene Američke Države (SAD) izrazile su “zabrinutost zbog zaoštravanja retorike” u vezi sa ustoličenjem mitropolita Srpske pravoslavne crkve Joanikija na Cetinju i pozvale sve u Crnoj Gori da rade na smirivanju tenzija.

“Ohrabrujemo crnogorske vlasti i Mitropoliju crnogorsko – primorsku Srpske pravoslavne crkve da blisko sarađuju po pitanju lokacije ustoličenja novoizabranog mitropolita Joanikija, a bezbednost građana mora da bude iznad svega”, naveo je neimenovani portparol Stejt departmenta.

On je to rekao u odgovoru na upit Glasa Amerike da li su Sjedinjene Države zabrinute zbog stabilnosti u Crnoj Gori u svetlu porasta etničkih tenzija uoči planiranog ustoličenja Joanikija na Cetinju i šta bi crnogorska vlada trebalo da uradi da spreči dalji eskalaciju situacije.

Stejt department je ocenio i da je Crna Gora “dugo prepoznata kao raznolika i tolerantna zemlja” i da bi svi “građani trebalo da urade svoj deo da ispoštuju tu ponosnu tradiciju”.

“Pozivamo sve, građane, političke i verske lidere, da rade na smirivanju tenzija”, poručio je portparol State Departmenta.

Prema izjavama političara, još uvek nije čvrsto odlučeno da se ceremonija održi na Cetinju. Milan Knežević, jedan od lidera DF rekao je da da će ta odluka biti doneta krajem avgusta ili početkom septembra u vidu smernica i zaključaka koji će biti predočeni Joanikiju.

On je ocenio je da je trenutna situacija u Crnoj Gori bezbednosno veoma kompleksna i da će narednih dana biti dodatno analizirana, prenosi Tanjug.

“Nadam se da će se stvoriti svi zakonski uslovi i bezbednosne pretpostavke da sve prođe u miru i da svako ko želi da protestuje to radi u skladu sa zakonom, a svako ko želi da dođe na Cetinje to i uradi uz garanciju da će biti bezbedan”, rekao je Knežević.