Crna Gora se priprema za prvu istražnu bušotinu u Jadranu

Crna Gora se priprema za prvu istražnu bušotinu u Jadranu

Završne pripreme postrojenja koje će da obavlja prvo istražno bušenje u podmorju Crne Gore završene su na Malti, saopštili su iz Uprave za ugljovodonike i dodali da se Topaz Driller uputio prema crnogorskom akvatoriju u nedelju uveče.

„Ukoliko vremenski uslovi budu dozvolili, može se očekivati da Topaz Driller stigne na lokaciju gdje je planirano prvo istražno bušenje u naredih sedam dana“, rekli su iz Uprave.

Iz Uprave su podsjetili da se prvo istražno bušenje realizuje u skladu sa Radnim programom ugovora o koncesiji za istraživanje i proizvodnju ugljovodnika sa koncesionarima Eni i Novatek, koji je potpisan u septembru 2016. godine.

„Koncesionari Eni i Novatek su, u skladu sa obavezama iz Radnog programa, obavili 3D seizmička istraživanja krajem 2018. godine, dok je tokom 2019. obavljena i obrada prikupljenih podataka, kao i geološke i geofizičke studije“, dodaje se u saopštenju.

Na osnovu obrađenih podataka definisan je prospekt za koji se obavlja prvo istražno bušenje.

„Početkom prošle godine završeno je geomehaničko ispitivanje tla na mikrolokalitetima, u cilju utvrđivanja geomehaničkih svojstava morskog dna, zbog bezbednosti instaliranja Jack Up platforme“, dodaje se u saopštenju.

U Luci Bar uspostavljena je logistička baza u kojoj je dopremljen veći deo materijala koji će biti korišten tokom bušenja.

„Takođe, u skladu sa epidemiološki merama, posada koja treba da obavlja inspekciju i opremanje platforme već se nalazi u karantinu u Podgorici“, zaključuje se u saopštenju.