Crna Gora se priprema za slučajeve infekcije koronavirusom

Crna Gora se priprema za slučajeve infekcije koronavirusom

“Crna Gora intezivno priprema sistem i kapacitet za detekciju i dijagnostikovanje koronavirusa, a posebna pažnja usmerena je na pripremanje bolnica,” kazala je šefica Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Crnoj Gori, Mina Brajović.

Ona je rekla da je SZO, na osnovu geografske rasprostranjenosti virusa i mogućnosti da izazove komplikovanu kliničku sliku, procenila da obolevanje od virusa predstavlja pandemiju.

„Sa tom procenom, SZO je poslala snažno upozorenje državama da je neophodno intenzivirati napore na sprovođenju sveobuhvatne strategije utemeljene na merama ograničenja širenja virusa“, rekla je Brajović.

Institut za javno zdravlje (IJZ) Crne Gore predložio je zabranu svih javnih okupljanja i zatvaranje svih vaspitno-obrazovnih ustanova, prenosi Radio Televizija Crne Gore (RTCG).

Kako navode, predloženo je i da se zabrani ulazak kruzera.

Direktor IJZ Boban Mugoša najavio je na sednici Vlade da će novi set mera predložiti Ministarstvu zdravlja, Nacionalnom koordinacionom telu za zarazne bolesti i Vladi.

Institut predlaže da ljudi koji mogu da rade od kuće, to i praktikuju jer jer rizik od korona virusa porastao još više.

On je poručio da nema razloga za paniku, ali da građani moraju pokazati odgovornost.

U Crnoj Gori nema potvrđenih slučajeva koronavirusa, a do danas je testirano 47 osoba i svi nalazi su bili negativni.

Iz Instituta su savetovali građane da ne veruju dezinformacijama o virusu, ali da ozbiljno shvate situaciju i prate njihove i instrukcije zdravstvenih vlasti.

“Onog trenutka kada se otkrije prvi slučaj korona virusa u Crnoj Gori, javnost će odmah biti informisana”, poručili su iz IZJ.