Crna Gora se suočava sa izazovima nakon izbora za EP

Crna Gora se suočava sa izazovima nakon izbora za EP

Novi sastav Evropskog parlamenta mogao bi Crnoj Gori otežati komunikaciju sa evropskim strukturama, a zemlje kandidati će sada morati da kucaju na mnoga vrata, jer će budući sastav Evropske komisije biti raznovrstan, rekao je Momčilo Radulović, predsednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori.

Konačni preliminarni rezultati za Evropski parlament pokazali su da su prva mesta u ovoj instituciji zadržale tradicionalne stranke desnog i levog centra EPP-a, ali da su pretrpeli ozbiljan gubitak u broju predstavnika u parlamentu. Liberali su ostvarili značajan rast, zajedno sa desničarima u Francuskoj, Italiji i Mađarskoj.

Rezultati izbora nisu doveli do tektonskih promena, ali je evropska politička scena pretrpela značajnu prekompoziciju. Glavna pozitivna vest je značajno povećanje procenta birača, što ukazuje da su građani EU ponovo zainteresirani za budućnost Unije i za vlastitu perspektivu, ali i kako će se to postići kroz institucije EU. “Vidimo rastuće poverenje u institucije EU, ali ujedno i pad povjerenja u tradicionalne, konzervativnije strukture EPP i SD, koje se drastično smanjuju, što je veliko upozorenje svim stranama iz ovih grupa“, rekao je Radulović crnogorskim medijima.

Gubitak većine koju su u poslednje četiri decenije u Evropskom parlamentu držale tradicionalne stranke desnog i levog centra, će zakomplikovati ionako složen proces donošenja odluka u EU. Radulović smatra da je uspon ekstremnog desnog krila izazvalo kontraefekat i mobilizaciju levičarske, liberalne i “zelene” strukture.

Kada je u pitanju pozicija Crne Gore i proces proširenja, on smatra da izborni rezultati nisu doneli ništa novo.

“Što se tiče Crne Gore, nije dobro da se broj adresa koje stvaraju glavne pravce evropske politike povećava. Do sada smo imali dva glavna uticajna aktera, a sada će biti još više, dolazeći iz raznih struktura koje će imati značajan uticaj na funkcionisanje institucija EU.”

Prema njegovim rečima, pred Crnom Gorom je sada izazovan zadatak – uspostaviti komunikaciju sa strukturama koje do sada nisu bile potrebne.

Radulović smatra da su evropski izbori ostavili dubok trag u unutrašnjim političkim scenama u čitavom nizu zemalja Evropske unije. Rezultati su, kako je rekao, iznenađujući u Hrvatskoj sa revitalizacijom SDP-a, te jačanjem krajnje desnice, ali još više u Italiji, gde su populisti dodatno ojačali svoje pozicije.

“Najsnažniji udarac je doživjela vladajuća SIRIZA u Grčkoj, u kojoj su nacionalistički krugovi uspeli nametnuti javni diskurs kažnjavanja za Prespanski sporazum. Novi izbori koje je najavio Tsipras pokazat će da li će Grci ipak napraviti korak napred ka racionalnom razumevanju politike zasnovane na evropskim vrednostima ili će prevladati grubi nacionalizam“, dodaje Radulović.