Crna Gora: Sistem za prikupljanje otpadnih voda u Podgorici – projekat veka

Crna Gora: Sistem za prikupljanje otpadnih voda u Podgorici – projekat veka

Podgorica je svedočila pokretanju izgradnje prve komponente sistema za prikupljanje i pročišćavanje otpadnih voda, nazvanog projektom veka, a što se tiče glavnog grada Crne Gore. Projekat se sastoji od četiri komponente – primarnog kolektora dugog preko 5 kilometara, čija je izgradnja danas počela, kanalizacione mreže duge 20 kilometara, čija će izgradnja početi od sutra novi mosta na reci Morača koji treba biti gotov za nekoliko meseci kao i samog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, čija je izgradnja planirana za sledeću godinu, prema najavama lokalnih vlasti.

Ceo projekat vredan je50 miliona evra, a 10 miliona evra donirala je Evropska unija. Šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Aivo Orav prisustvovao je svečanom početku radova, koji je označio kao važan korak napred za Crnu Goru u zaštiti životne sredine u skladu sa standardima Evropske unije.

“I što je najvažnije, ovo je velika stvar za građane Podgorice”, rekao je Orav i dodao: “Otprilike 75% zagađenja vode nastaje u kućnim otpadnim vodama, zbog čega je izuzetno važno uložiti u pravilno prikupljanje i tretman otpadnih voda , kako bi se zaštitilo zdravlje građana i očuvala životna sredina. Ovaj projekat je znak konkretne i stalne podrške Crnoj Gori na njenom putu pridruživanja evropskoj porodici, a projekat podržavaju i države članice EU, KFV banka i lokalne vlasti i predstavlja sjajan primer međunarodne saradnje koja je usmerena na dobrobit građana Crne Gore. Želim vam uspeh u realizaciji ovog projekta”, zaključio je Orav.

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković istakao je da je ovo projekat veka za glavni grad, jer trasira dugoročni razvoj Podgorice i osigurava trajnu zaštitu reke Morače, podzemnih voda i vodosnabdevanja izvora u slivu Skadarskog jezera. On je dodao da je ovo složen inženjerski projekat koji ispunjava najnovije ekološke standarde.

„Posebno smo ponosni na činjenicu da su naši partneri iz Evropske unije prepoznali značaj ovog projekta i dodelili grant od preko 10 miliona evra za njegovu realizaciju u okviru krovnog okvira Investicionog okvira za Zapadni Balkan. Osim naših evropskih partnera, takođe zahvaljujem KFV banci na donaciji od 285.000 evra za sprovođenje dve studije koje su važan deo projektne dokumentacije za izgradnju ovog sistema“, rekao je Vuković.

Vlada Crne Gore takođe je podržala projekat veka.

“Glavni grad Podgorica kontinuirano razvija zdravije i bolje životno okruženje, a Vlada će sa svoje strane nastaviti da podržava taj razvoj na način koji odgovara potrebama naših građana”, rekao je premijer Duško Marković.