Crna Gora: Situacija sa COVID-19 se pogoršala

Crna Gora: Situacija sa COVID-19 se pogoršala

Nakon što je Crna Gora neposredno pre nove turističke sezone proglasila pobedu protiv COVID-19 i promovisala se kao “država bez korone”, broj zaraženih je neko vreme stagnirao, ali sada je situacija potpuno suprotna.

Gorku istinu objavio je Nacionalni institut za javno zdravlje. Prema epidemiolozima, broj zaraženih na 100 000 građana u Crnoj Gori u sredu je dostigao rekord i iznosio je 1 453, što je najveći broj u regionu.

Nova situacija donosi stare probleme. Zbog povećanog broja slučajeva COVID-19, EU je odlučila da Crnu Goru ukloni sa „sigurne liste“. Prema schengenvisainfo.com, diplomate iz EU rekli su za RFE / RL da je Savet odlučio da na spisak ne dodaje nikakve nove zemlje, smatrajući da epidemiološka situacija nije bezbedna, već da će samo Srbiju i Crnu Goru ukloniti sa liste.

Isti izvori potvrdili su da putovanje iz Sjedinjenih Država nije bilo ni deo razgovora, uglavnom zbog naglo porasta broja slučajeva koronavirusa širom SAD-a.

Evropska unija odlučila je da izbaci Srbiju i Crnu Goru sa sigurnog spiska zemalja iz kojih su dozvoljena putovanja koja nisu bitna, a nije čak ni razgovarala o tome da uključi SAD s obzirom na nagli porast slučajeva koronavirusa, saopštili su zvaničnici EU.

“Diplomate iz EU u utorak su odobrili predlog Nemačke, koja je sada predsedavajuća rotirajućeg predsedavanja EU, da se zbog povećanog broja zaraženih isključe Srbija i Crna Gora, koje nisu članice EU”, rekli su zvaničnici.