Crna Gora: Sklopljeno prvo istopolno partnerstvo u Podgorici

Crna Gora: Sklopljeno prvo istopolno partnerstvo u Podgorici

U Podgorici je danas zaključeno prvo istopolno životno partnerstvo između državljanki Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

“Matičari Sekretarijata za lokalnu samoupravu su partnerke upoznali sa pravima i obavezama, shodno odredbama Zakona o partnerstvu lica istog pola, nakon čega su partnerke dale saglasnost za sklapanje partnerstva”, saopšteno je iz biroa.

Podsećaju da je Sekretarijat za lokalnu samoupravu je ranije preduzeosve neophodne korake u cilju adekvatne implementacije Zakona, te su matičari Glavnog grada pohađali seminare i obuke na tu temu, koje je organizovala crnogorska LGBTQ asocijacija Queer Montenegro i nevladina organizacija Juventas.

“Grad čestita partnerkama na sklopljenom životnom partnerstvu, uz poruku da je sloboda apsolutna kategorija i svaki čovjek, bez izuzetka, treba da uživa jedanka prava i živi svoj život u skladu sa ličnim opredjeljenjem”, dodaje se u saopštenju.

Prvi LGBT brak u Crnoj Gori sklopljen je u Budvi 25. jula. Ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić tada je ocenila da je to bio “značajan dan za LGBTIQ zajednicu u Crnoj Gori jer je zaključeno prvo životno partnerstvo osoba istog pola” i dodala da je time ponosna.

Ona je tada kazala da je raduje što je primena Zakona o životnom partnerstvu i zvanično počela i poželjela sreću i puno ljubavi partnerkama u zajedničkom životu.

“Verujem da svaki čovek ima pravo da živi svoj život u skladu sa svojim unutrašnjim osećajem, a mi koji radimo u javnoj upravi treba da kreiramo javne politike i obezbedimo njihovu primenu na takav način da omogućimo da se svaki čovjek oseća jednako poštovano”, istakla je ministarka.

Iako je Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola usvojen pre godinu dana, kako je kazala, potrebno je uraditi još dosta toga kako bi se ispunili svi preduslovi za njegovu punu primenu.

“LGBTIQ zajednica će u meni uvek imati partnera i saveznika za sve aktivnosti koje doprinose poboljšanju kvaliteta života pripadnika ove zajednice, kao i unapređenju i zaštiti njihovih prava i sloboda”, napisala je Srzentić na društvenim mrežama.