Crna Gora slavi Dan nezavisnosti

Crna Gora slavi Dan nezavisnosti

Na današnji dan pre petnaest godina, Crna Gora je zvanično proglasila nezavisnost.

Tim povodom, predsednik Crne Gore Milo Đukanović napisao je na Twitteru da su “Deklaracijom o nezavisnosti trasirani strateški pravci razvoja naše moderne države”.

“3. juna 2006. crnogorski parlament usvojio je jedan od najznačajnijih dokumenata u slavnoj istoriji Crne Gore. Deklaracijom nezavisne Crne Gore trasirani su strateški pravci razvoja naše moderne države. Za deceniju i po preskočili smo vekove. Nastavljamo i moramo dalje”, napisao je Đukanović.

Rezultati u ekonomiji, izgradnja institucija, građanskog demokratskog društva, učvršćivanje multietničkog sklada, dobrosusedstvo i saradnja, savezništvo u NATO i liderstvo u EU integracijama garancija su, kako je rekao, da će Crna Gora uspešno prevazići i aktuelne izazove na svom evropskom putu.

Vlada Crne Gore saopštila je da je Crna Gora, 15 godina od proglašenja nezavisnosti, članica NATO-a, nedvosmisleno na putu ka Evropskoj uniji (EU) i država koja teži boljoj budućnosti, primarno mladih.

“Danas, deceniju i po kasnije, mi smo članica NATO-a, nedvosmisleno smo na putu ka EU, težimo boljoj budućnosti primarno mladih, da svoje kapacitete u potpunosti valorizuju ovdje”, objavljeno je na Twitter nalogu Vlade.

Iz Vlade su kazali da teže društvenom pomirenju i stabilnosti, boljem životnom standardu i jednakim šansama za sve građane.

“Svi smo na istom zadatku – da nam svima bude bolje sutra”, poručili su iz Vlade.

Predsednik Skupštine Aleksa Bečić poručio je da će se oštro usprotiviti svakome ko se, kako je rekao, drzne da ospori crnogorsku suverenost i nezavisnost.

On je, povodom 15 godina od usvajanja Deklaracije o nezavisnosti Crne Gore, kazao da se svedoči o značajnim promenama na društveno-političkoj sceni države.

“Moramo snažnije krenuti evropskim putem zbog onih koji će nas sutra naslediti”, naveo je Bečić na Twitter.

Bečić je kazao da je njegova namera na tom putu da Crna Gora bude država svih građana “koji će svojom ljubavlju prema njoj i uzajamnim poštovanjem i slogom učiniti da bude večna i ponosna”.