Crna Gora slavi nezavisnost

Crna Gora slavi nezavisnost

Danas, 21. maja, Crna Gora slavi Dan nezavisnosti, obeležavajući dan kada je prije 14 godina ponovo stekla državnu autonomiju.

Referendumsko pitanje je bilo: Da li želite da Republika Crna Gora bude nezavisna država sa punopravnim međunarodnim i pravnim subjektivitetom?

21. maja 2006. godine sva biračka mesta bila su otvorena u 8 sati. Preko 3.000 domaćih i stranih posmatrača nadziralo je referendum. Biračka mesta zatvorena su u 20 časova. Prvi preliminarni podaci objavljeni su oko 23:00 – sa oko 55,62% glasova, Crna Gora je ponovo stekla nezavisnost.

Oko 55,45% glasalo je „DA“ i to je bilo dovoljno za obnavljanje nezavisnosti, jer je premašen census od 55% koji je utvrdila EU.

Prethodno je Skupština Crne Gore usvojila Zakon o referendumu, koji je usaglašen sa preporukama EU.

Na sednici 2. marta Parlament je doneo odluku o održavanju referenduma o državnom i pravnom statusu 21. maja.

František Lipka postavljen je za predsednika Republičke komisije za referendum.

3. juna 2006. godine, parlament je konačno proglasio nezavisnu Crnu Goru.

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović čestitao je Dan nezavisnosti svim građanima rekavši da je ovo dan „kada smo vratili svoje državno i nacionalno dostojanstvo s olovkom u ruci“.

„Dan kada smo otplatili dug našim poznatim precima i otvorili novu, evropsku perspektivu Crne Gore. Dostoji i svoje istorije i 21. veka“, istakao je Đukanović.

František Lipka, bivši slovački ambasador i predsednik Republičke komisije za referendum u to vreme, rekao da je Crna Gora od obnavljanja nezavisnosti ostvarila napredak u svim oblastima.

Lipka ističe da je Crna Gora uspela da se vrlo brzo i efikasno pozicionira na evropskoj i svetskoj mapi.

„Veoma je važno za stabilnost da je Crna Gora postala članica NATO-a. Napredak Crne Gore na evropskom putu je izuzetan“, kaže Lipka.

On ističe da je Crna Gora prepoznata kao stabilan, predvidiv i pouzdan partner, zemlja sa bogatom tradicijom i dinamičnom sadašnjošću, zemlja koja je faktor stabilnosti na Zapadnom Balkanu.