Crna Gora: Smanjene zaštitne mere

Crna Gora: Smanjene zaštitne mere

Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti Crne Gore odobrilo je na današnjoj sednici ublažavanje pojedinih privremenih mera uvedenih radi zaštite zdravlja i života građana.

Analizirajući epidemiološku situaciju, na predlog Instituta za javno zdravlje odlučeno je da zabrana kretanja, koja je do sada važila od 19:00 sati radnim danom, subotom od 13:00, a nedjeljom od 11:00 sati, do pet sati ujutro narednog dana,sada će biti na snazi od 23:00 sata svim danima.

Prodavnice robe široke potrošnje, kojima je do sada bio omogućen rad u skraćenom vremenu, ubuduće mogu biti otvoreni od 07:00 do 22:00 —radnim danima i subotom.

Data je saglasnost na individualne sportske i rekreativne aktivnosti na javnim površinama poput trčanja, džoginga i dr. uz obavezno držanje distance i poštovanje svih ostalih mera prevencije, a posebno fizičke distance.

Stanovnicima opštine Tuzi ukinute su posebne mere i dosadašnje zabrane. Od stupanja na snagu ove naredbe za građane Tuzi važe pravila kao i za građane svih ostalih crnogorskih opština. Takođe, građani Tuzi mogu putovati za Podgoricu jer se Podgorica, Tuzi i Danilovgrad tretiraju kao jedinstvena celina.

Nacionalno koordinaciono telo upozorava građane da opasnost nije prošla i da je neophodno da se striktno pridržavaju svih mera koje su na snazi.

Usvojen je nedeljni Izveštaj Operativnog tima za upravljanje donacijama u kojem je navedeno da je za nešto više od mesec dana od otvaranja žiro računa Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti iz zemlje i inostranstva uplaćeno gotovo osam miliona evra.

U trećem Izveštaju o stanju na računu i isplatama sa računa navodi se da je do 21. aprila u 9:00 na račun Nacionalnog koordinacionog tijela uplaćeno 7.771.663,60 evra i 75.971,72 američkih dolara, a da odlivi sa računa iznose 1.719.023,33 evra.

Stanje na računu na dan 21.04. u 9:00 je 6.052.640,27 evra i 75.971,72 američkih dolara.

Na osnovu odluka Nacionalnog koordinacionog tela sredstva su usmeravana u skladu sa zahtevima donatora, za hitnu nabavku higijenskih i prehrambenih paketa za ugroženo stanovništvo kao i za nabavku medicinske opreme na zahtev Kriznog medicinskog štaba i Instituta za javno zdravlje.