Crna Gora: Spoljna politika Crne Gore se neće menjati

Crna Gora: Spoljna politika Crne Gore se neće menjati

Predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić učestvovao je na virtuelnom sastanku sa potpredsednikom Evropske komisije i visokim predstavnikom Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Josepom Borrellom.

Na sastanku su učestvovali i predsednik i potpredsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić i Dritan Abazović, kao i ministar spoljnih poslova Đorđe Radulović.

Čestitajući im imenovanja, visoki predstavnik Evropske unije za spoljne poslove Josep Borrell, pozdravio je spoljnopolitičko opredelenje nove vladajuće većine i naglasio da Crna Gora i Evropska unija moraju zajedno da rade,———– kako bi EU otvorila vrata za zemlje Zapadnog Balkanog, naročito za Crnu Goru.

On je istakao da integracije Crne Gore u Evropsku uniju ostaju visoko na listi prioriteta i izrazio zadovoljstvo činjenicom da je Crna Gora uskladila spoljnu politiku sa EU. Obraćajući se učesnicima, visoki predstavnik Borrell je ponovio da u Evropskoj uniji postoji veliko raspoloženje da Crna Gora bude deo evropske zajednice, te da je u postizanju tog cilja neophodno napraviti reforme u oblasti vladavine prava.

Ovom prilikom, on je istakao da je ovo njegov prvi susret sa liderima novog saziva crnogorske skupštine i nove vlade i izrazio očekivanje da će doći do što skorije zajedničke posete crnogorskih lidera Briselu.

Ističući da je Evropska unija dokazani prijatelj Crne Gore, predsjednik Skupštine Bečić zahvalio je na kontinuiranoj posvećenosti i izrazio uverenje da će dobri odnosi biti nastavljeni i tokom novog saziva Parlamenta. U tom kontekstu, predsednik Bečić naglasio je da Crna Gora ostaje dosledna svom spoljnopolitičkom opredelenju, te da je to politika koja nema alternativu.

Bečić je upoznao potpredsjednika Borrella sa prioritetima novog saziva Skupštine i istakao da će raditi na jačanju zakonodavne, nadzorne i kontrolne uloge, kao i reformi pravosuđa i sveobuhvatnoj reformi izbornog zakonodavstva.

Predsednik Skupštine je ocenio da je Crna Gora pokazala demokratsku zrelost i da poruke iz Sporazuma tri koalicije pokazuju da Crna Gora ostaje dosledna svom strateškom spoljnopolitičkom opredelenju. „Naš put je prozapadni, proevropski i prograđanski“, zaključio je Bečić.

Sastanak je bio prilika da predsednik Skupštine Aleksa Bečić pozove visokog predstavnika Borella da posjeti Crnu Goru, što je sa zadovoljstvom prihvaćeno, uz očekivanje da će se to desiti čim dozvole epidemiološku uslovi.

Predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić iskazao je zadovoljstvo prilikom da razgovara sa visokim predstavnikom Borrellom, kao i izraženom željom za susretom u Crnoj Gori.

Krivokapić je uverio Borrella da će Vlada na čijem je čelu biti dosledna u sprovođenju reformi i ispunjavanju obaveza na putu integracija u Evropsku uniju. Takođe, ukazano je na važnost intenzivne komunikacije i podrške u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije u Crnoj Gori, sa ciljem potpunog uspostavljanja vladavine prava, slobode medija, demokratizacije i stvaranja građanskog društva.