Crna Gora: Spoljnotrgovinska razmena manja 24,7%

Crna Gora: Spoljnotrgovinska razmena manja 24,7%

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Crne Gore u januaru je, prema preliminarnim podacima Agenicje za statistiku – Monstat, iznosila 128,1 milion EUR, što je 24,7 odsto manje u odnosu na isti mesec prošle godine.

Iz Monstata je saopšteno da je izvezena roba vredna 25,3 miliona EUR, što je 19 odsto manje u odnosu na uporedni period. Uvoz je bio manji 25,9 odsto i iznosio 102,8 miliona EUR.

“Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 24,6 odsto i veća je u odnosu na isti period prošle godine kada je iznosila 22,5 odsto”, rekli su iz Monstata.

U strukturi izvoza najviše su zastupljeni mineralna goriva i maziva u iznosu od 8,5 miliona EUR, koji čine električna energija u iznosu od 7,7 miliona EUR, kameni ugalj, koks i briketi 599 hiljada EUR i ostalo.

“U strukturi uvoza najviše su zastupljeni mašine i transportni uređaji u iznosu od 22,7 miliona EUR, koji čine električne mašine, aparati i uređaji 6,4 miliona EUR, drumska vozila 5,7 miliona EUR i ostalo”, navodi se u saopštenju.

Najveći spoljnotgovinski partneri u izvozu bili su Srbija sa 6,1 milion EUR, Slovenija sa 2,8 miliona EUR i Bosna i Hercegovina sa dva miliona EUR.

Najveći spoljnotrgovinski partneri u uvozu bili su Srbija sa 20,5 miliona EUR, Kina sa 13,3 miliona EUR i Nemačka sa 10,2 miliona EUR.

Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa potpisnicama Centralnoevropskog sporazuma o zoni slobodne razmene (CEFTA) i sa Evropskom unijom (EU).

Monstat je takođe saopštio da je vrednost minimalne potrošačke korpe u januaru iznosila 642,9 EUR, što je 0,2 odsto više u odnosu na decembar.

“Od ukupne vrednosti minimalne potrošačke korpe, izdaci za hranu i bezalkoholna pića su iznosili 274,8 EUR, što je 0,4 odsto više u odnosu na decembar”, navodi se u saopštenju.

Statističari su kazali da su izdaci za neprehrambene proizvode i usluge iznosili 368,1 EUR, što je 0,1 odsto više u odnosu na decembar.

Minimalna potrošačka korpa se odnosi na potrošnju domaćinstva koja uključuje hranu i neprehrambene proizvode i usluge, kojom se omogućava održavanje života i radne sposobnosti članova domaćinstva.