Crna Gora: Srušen konak u manastiru Svetog Vasilija Ostroškog u Ulcinju

Crna Gora: Srušen konak u manastiru Svetog Vasilija Ostroškog u Ulcinju

Nelegalno sagrađen konak u manastiru Svetog Vasilija Ostroškog Mitropolije crnogorsko primorske na Briskoj gori kod Ulcinja srušen je jutros, a rušenje su obezbeđivale policijske snage.

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma Crne Gore ističu da je nelegalno građen objekat narušavao izgled ambijentalne celine Crkve Svetog Vasilija Ostroškog iz XVIII vijeka.

“U Zoganju kod Ulcinja jutros se pristupilo rušenju nelegalno građenog objekta projektovane površine više stotina kvadratnih metara. Objekat je je narušavao ambijentalnu celinu Crkve Svetog Vasilija Ostroškog iz XVIII vijeka i predstavljao eklatantnu devastaciju prostora”, navode u Ministarstvu.

Ističu da je objekat građen suprotno zakonu, bez podnesene prijave za građenje i bez dokumentacije.

“Mitropoliji crnogorsko-primorskoj (Pravoslavnoj crkvenoj opštini Ulcinj) koja je izvodila nedozvoljene radove je zabranjeno izvođenje radova na izgradnji nelegalnog objekta u blizini crkve. Kako je kontrolnim inspekcijskim nadzorom utvrđen nastavak radova, donijeto je shodno ovlašćenjima Urbanističko-građevinskog inspektora rješenje o rušenju nelegalnog objekta čijem se administrativnom sprovođenju pristupilo jutros preko izvršne službe Ministarstva održivog razvoja i turizma”, objašnjavaju u Ministarstvu.

Rušenje konaka osudio je mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije.

“Sveti Vasilije je već 350 godina bio, i ostao, živi svjedok istine Božje i iscjelitelj od laži i obmane, od lažnih znanja i lažnih učenja. Naročito je on to sada, u ovom trenutku kada vlasti ove države ruše manastir Svetog Vasilija na Briskoj gori kod Ulcinja, koji je nedavno ustanovljen, kada Svetio Vasilije gradi ljudske duše i obnavlja, svuda u svijetu pa i ovdje. I kada priziva na bratsku ljubav i slogu sve, bez obzira da li su oni pravoslavni ili nepravoslavni – u tom trenutku događa se ovaj zločin sadašnje vlasti, zločin nezapamćen”, rekao je Amfilohije.

Rušenje su osudile i neke opozicione stranke rekavši da je očito da vlast u Crnoj Gori na ovaj način želi da odgovori na najavljene —litije u više gradova Crne Gore.

 

Foto: CdM