Crna Gora: Šta buduće stranke na vlasti mogu da očekuju

Crna Gora: Šta buduće stranke na vlasti mogu da očekuju

Nema ispisnice iz NATO-a i nema poništavanja priznanja Kosova, svakom građaninu Crne Gore poručuje lider koalicije “Crno na belo” Dritan Abazović koji sa koalicijom oko Demokratskog fronta i Demokratama planira formiranje ekspertske vlade.

Iako su ove dve stavke bile visoko na agendi politike koju je zastupao DF, i najviše zamerane vlastima u Crnoj Gori, kako sada stvari stoje, neće biti menjane, uprkos očekivanjima velikog dela birača partija koje će formirati buduću Vladu.

Prosrpskom biračkom telu koje je ove izbore doživelo kao svoju pobedu, očigledno je da neće biti ispunjene dva identitetski važna pitanja, pa ostaje da se vidi da kakav stav će o tome zauzeti Mitropolija crnogorsko primorska, posebno ako se ima u vidu da je mitropolit Amfilohije u izjavi 2014. godine za rusku informativnu agenciju Regnum rekao: “NATO sada radi ono što su u odnosu na KiM radili Hitler i Musolini. U njihovo vreme Kosovo je postalo deo “Velike Albanije”. Severni deo je bio u okupiranoj Srbiji, ali ipak Srbiji. Ali NATO je gori od Musolinija i Hitlera, jer su Srbima oduzeli severno Kosovo nasiljem i zločinima. Zato NATO sada nije odbrambeni savez, već je nacional-fašistički pakt koji nastavlja delo Hitlera i Musolinija”.

Na protestima povodom priznanja Kosova 2008. godine, mitropolit je istakao “To je najsramnija izdaja Crne Gore”.

Nova realnost postavila je mitropolita Amfilohija visoko na političkoj lestvici u Crnoj Gori, a pobednici izbora u održanih u nedjelju, prvo su otišli da mu se poklone i ruku poljube. Da li će mitropolit Amfilohije pristati da tako olako pređe preko svojih stavova?

Ako je suditi na osnovu ova dva primera, pitanje je i da li će biti ispunjeno obećanje o ukidanju Zakona o slobodi veroispovesti, što se ovom delu biračkog tela takođe plasiralo tokom predizborne kampanje, komentariše portal CDM.

Buduća vlast se još uvek nije obratila ni majkama sa troje i više dece, čije su zahteve podržavali i institucionalno i na ulicama Podgorice. Da li će ispuniti obećanje i vratiti zakon sada kada imaju veću u parlamentu, još uvijek nije poznato.

Osim obećanja o “Crnoj Gori kao Švajcarskoj”, buduća vladajuća garnitura nije ponudlila jasan ekonomski program na osnovu koga će postići taj cilj i u kom roku. Neizvestan je i nastavak projekata kao što je izgradnja auto-puta Bar -Boljare, a crnogorsku javnost posebno ineteresuje na koji način će valorizovati državne resurse, a da to ne bude nastavak ekonomske politike koju su vodile vlade Crne Gore svih ovih godina.

Jedno je, međutim, defintivno sigurno. Bivša opozicija će morati da zaboravi na relaksirano svođenje politike na kritike u parlamentu i medijima, i prebacivanje krivice na druge. Moraće da nauče da donose odluke i da za njih preuzmu odgovornost.