Crna Gora: Standard & Poor’s revidirao izglede u negativne

Crna Gora: Standard & Poor’s revidirao izglede u negativne

Standard & Poor’s (S&P) potvrdio je crnogorsku B +/B ocenu, ali je izglede revidirao sa stabilnih na negativne, jer bi pandemija koronavirusa ekonomiju zemlje, koja je zavisna od turizma, u ovoj godini mogla dovesti u duboku recesiju.

„Iako pretpostavljamo da će se rast oporaviti u narednoj godini, dugotrajni zastoj u ekonomskim aktivnostima mogao bi naneti trajnu štetu proizvodnom kapacitetu Crne Gore, materijalno oslabiti njen fiskalni položaj i negativno uticati na domaći bankarski sektor“, navodi se u saopštenju S&P, —prenosi portal Seenews.

Iz konsultantske kuće Fidelity Consalting kazali su da je Crna Gora sada samo jednu stepenicu od pada u šestu, najgoru kategoriju kreditnog rejtinga.

S&P je ocenu za Crnu Goru objavio 1. maja, dok će sledeća publikacija o rejtingu o Crnoj Gori biti objavljena 4. septembra. Iz agencije su naveli da su odstupanja od kalendara propisanog uredbom dozvoljena u ograničenim okolnostima.

„U ovom slučaju, razlog odstupanja je porast rizika od dugotrajnog zastoja u domaćoj ekonomiji zbog direktnih i indirektnih efekata pandemije SARS–КoV–2/COVID-19 i štetnog uticaja koji može imati na produktivne kapacitete, fiskalni unos prihoda i stabilnost bankarskog sektora“, naveli su iz agencije.

Prema njihovim rečima, izgledi su negativni, jer vide rizike da zastoj u crnogorskom turističkom sektoru i široj privredi, ukoliko postane dugotrajan, može da naruši ionako slabu fiskalnu poziciju zemlje, smanji njen potencijal rasta i/ili negativno utiče na bankarski sektor, na primer, zbog pogoršanja kvaliteta imovine.

„Mogli bismo da snizimo rejting Crne Gore u narednih 12 meseci ako ekonomski ispad pandemije COVID-19 postane ozbiljniji nego što trenutno očekujemo, što će dovesti do erozije fiskalnih performansi ili rezultirati značajnim pogoršanjem kvaliteta aktive ili povećanim ograničenjima likvidnosti u crnogorskom bankarskom sektoru“, —naveli su iz agencije.

Oni su kazali da bi mogli revidirati izglede na stabilne ako se ekonomski i fiskalni izgledi Crne Gore stabilizuju, vraćajući njenu putanju fiskalnog duga na silazni put. Iz S&P su dodali i da dugotrajan oporavak od Covida-19 rizikuje da naruši ionako slabu fiskalnu poziciju Crne Gore.