Crna Gora: Stranke pobedničkih koalicija mandataru predlažu ministre za novu vladu

Crna Gora: Stranke pobedničkih koalicija mandataru predlažu ministre za novu vladu

Stranke u sastavu koalicija koje su pobedile na poslednjim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori sastavljaju “liste želja” i mandataru za sastav nove vlade Zdravku Krivokapiću šalju predloge za ministre iz svojih partija.

Tako je koalicija Crno na Belo (CnB) saopštila da ne odustaje od zahteva da im se dodeli sektor bezbednosti a, nezvanično, visoku poziciju u ovom resoru mogao bi imati njihov član Zoran Miljanić. On je Generalni sekretar Građanskog saveza CIVIS koji je deo platforme CnB i bivši poslanik. Radio je u Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore, te kao rukovodilac u kriminalističkoj policiji MUP-a Makedonije.

Nosilac liste CnB i lider GP URA, Dritan Abazović, navodno bi takođe trebalo da dobije poziciju u vrhu nove vlade. On je više puta kazao da međunarodna zajednica očekuje da na ključnim mestima u bezbednosnom sektoru budu profesionalci i da je to usaglašeno i sa mandatarom.

Jedno od imena koje se pominje kao budući ministar pravde je pravnik Vladimir Leposavić, koji je bio član ekspertskog tima Mitropolije crnogorsko-primorske u pregovorima sa odlazećom Vladom, a u vezi sa Zakonom o slobodi veroispovesti.

Pokret za promene (PzP) predložio je da lider partije Nebojša Medojević bude ministar odbrane u novoj vladi. On bi ujedno bio i potpredsednik Vlade. Prema predlogu PZP, resor nauke preuzeo bi zamenik predsednika stranke Branku Raduloviću.

Funkcionerka PzP-a Branka Bošnjak rekla je medijima da ona predložena za ministarku prosvete a Veljko Vasiljević za resor održivog razvoja i turizma.

U PzP-u smatraju da Ministarstvo nauke treba da se transformiše u ministarstvo nauke, tehnologije i razvoja i da bi Radulović, redovni profesor na Univerzitetu, potvrđen i u nauci i u privredi, kao dobitnik nagrade AVNOJ-a za najbolju privrednu organizaciju MZT, —mogao da kroz taj resor pokrene novi investicioni ciklus u funkciji privrednog razvoja.

Što se tiče predloga da Medojević bude na čelu Ministarstva odbrane, Bošnjak je kazala da je on, između ostalog, dobitnik nagrade za doprinos u borbi protiv korupcije koju dodeljuje američka agencija za tu oblast.

“Medojević je stručnjak na međunarodnom nivou u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, a dugo je bio i član skupštinskog odbora za bezbednost. Zadužen za demontažu totalitarnog sistema i borbu protiv korupcije, bio bi kompetentan i za potpredsedničko mesto, a uz to bi pokrivao i resor odbrane”, kazala je Bošnjak.