Crna Gora: Stranke se međusobno optužuju za niz incidenata

Crna Gora: Stranke se međusobno optužuju za niz incidenata

Stranke i koalicije u Crnoj Gori optužuju jedni druge za niz incidenata koji su se u protekla dva dana dogodili u nekoliko gradova a u kojima su napadnuti bošnjački i muslimanski objekti.

Demokratska Partija Socijalista (DPS) Mila Đukanovića, koja je pojedinačno dobila najveći broj glasova birača na izborima, optužuje pro-srpske koalicije, koje su dobile najveći broj glasova, za izazivanje incidenata na nacionalnoj osnovi, isticanje četničkih zastava i napade na islamske verske objekte.

Sa druge strane, stranke okupljene oko pobedničke koalicije te predstavnici Srpske Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori optužuju DPS za izazivanje nereda jer su izgubili izbore i u ovom momentu im ne odgovara stabilna i bezbedna Crna Gora.

„Posljednji u nizu, vandalski čin nasilja u Pljevljima, usmeren protiv tamošnje Islamske zajednice, je velika ljudska sramota za njegovog počinioca. Nečasno je i kukavički pod okriljem noći činiti ovakve stvari, bez obzira na to kakve motive ima glavni akter ovog događaja. Ne možemo se oteti utisku da se radi o namernoj provokaciji koja ima za cilj da poremeti odnose između građana Pljevalja i cele Crne Gore po osnovu verske pripadnosti. Nećemo da izvodimo preuranjene zaključke, ali činjenica da već više incidenata ostaju nerasvijetljeni, navodi na pomisao da se ovdje ne radi o autentičnom obliku ispoljavanja verske mržnje i netrpeljivosti i huliganstvu, već o osmišljenom planu podizanja tenzija zbog ishoda izbora, koji, nažalost, već daje svoje rezultate,” upozorio je mitropolit Amfilohije.

Mnogi lideri pobedničke koalicije takođe su osudili incidente te zatražili od svojih pristalica da ostanu kod kuća i ne izlaze kako ih niko ne bi mogao optužiti da su počinili neki incident.

Iako sve izgleda jasno, DPS se još uvek nije predao i nije definitivno priznao izborni poraz. Na sednici Predsedništva stranke zaključeno je da je DPS pojedinačni pobednik izbora te da su spremni za razgovore o potencijalnim post-izbornim koalicijama. Time su dali do znanja da bi se još dosta toga moglo promeniti.

“Demokratska partija socijalista je spremna za postizborne razgovore sa potencijalnim partnerima. To će pre svega biti one partije sa kojima je i do sada konstituisala parlamentarnu većinu, jer verujemo da taj proevropski blok ima i snagu, i odlučnost da nastavi započeti posao. Imajući u vidu opasnost koja se nadvila nad Crnom Gorom, DPS će svoj partijski interes u najvećoj mogućoj meri podrediti opštem interesu svih patriotskih snaga da se sačuva samostalnost Crne Gore, naš identitet, naš evroatlantski put, vrednost antifašizma i naš međunacionalni suživot”, kaže se u saopštenju.

DPS jasno poručuje da nema o čemu razgovarati sa onima koji su na ovim izborima “pomešali veru i politiku, koji nas vraćaju u prošlost i truju velikosrpskim nacionalizmom u kome nema mesta ni za crnogorsku državu, ni za crnogorsko ime”.