Crna Gora: Sve više glasova protiv istraživanja nafte u priobalnom pojasu

Crna Gora: Sve više glasova protiv istraživanja nafte u priobalnom pojasu

Mreža za afirmaciju nevladinom sektora (MANS) pozvala je Vladu Crne Gore da angažuje evropske eksperte i preispita ugovor o istraživanju nafte u priobalnom pojasu ove države, umesto da, kako su istakli, bez pogovora sprovodi poslove koje je zaključio bivši režim.

U saopštenju MANS-a se kaže da su “iznenađeni tvrdnjama ministra kapitalnih investicija Mladena Bojanića da je bivša vlast sklopila pošten i zakonit ugovor o istraživanju nafte,” te zaštitio javni interes, iako su, navode oni, svi drugi veliki poslovi sklapani uz korupciju.

“Revizija tog ugovora nije urađena, a javnost je nedavno saznala da su posao dobile firme registrovane samo za potrebe tog projekta, po receptu koji je korišten za privatizaciju Kombinata aluminijuma, ali i brojnih drugih kompanije koje je takvo ‘domaćinsko’ postupanje oteralo u stečaj,” kazali su u MANS-u.

Iz ove organizacije postavljanu pitanje da li je ministar Bojanić “zaista tako naivan da veruje da se bivša vladajuća stranka, DPS, nije  “umešala u finansije” jedino u poslu sa naftom ili ima neke druge razloge i motive da se tako snažno bori za nastavak sprovođenja tog sumnjivog ugovora bez ikakve prethodne provjere”.

“Smatramo da je jedno pitanje da li Crna Gora treba da izloži riziku turistički sektor u pokušaju da nađe naftu, a sasvim drugo da li to nova Vlada treba da radi na način i pod uslovima koje je postavio DPS”, saopštio je MANS.

Pozivaju Vladu i premijera Zdravka Krivokapića da po hitnom postupku obustavi sprovođenje ugovora sa off shore firmama koji je sklopila bivša vlast, te da u saradnji sa Evropskom unijom angažuje nezavisne eksperte za analizu i procenu tog posla.

“U suprotnom, promena vlasti može značiti samo promjenu džepova u koje se sliva korist od korupcije, a ne iskreni raskid sa praksama prethodnog režima koji je obećao Krivokapić i sve partije koje ga podržavaju”, kazali su iz MANS-a.

Glas protiv istraživanja nafte i gasa u priobalnom pojasu Crne Gore ranije su digle druge organizacije i građani, koji tvrde da će takve aktivnosti ugroziti ionako nesigurnu turističku sezonu. Neki od nih zahtevaju da se o iskorištavanju nafte i gasa blizu obale izjasne građani na referendumu./ibna