Crna Gora: Tonino Picula poslao snažnu poruku političarima

Crna Gora: Tonino Picula poslao snažnu poruku političarima

Najavljeni protesti Demokratskog fronta (DF) ne mogu doprineti jačanju demokratskih institucija, što očekuje Evropska unija (EU), rekao je stalni izvestilac Evropskog parlamenta (EP) za Crnu Goru Tonino Picula.

“Bila bi velika šteta da su uključene političke stranke počele stvarati utisak nedoslednosti i nesposobnosti, posebno kada je Crna Gora stigla ovako daleko”, rekao je Picula u intervjuu dnevniku Vijesti.

On je rekao da je EU svesna velikih napora koje Crna Gora ulaže kako bi se smatrala zemljom koja živi pravdu i pravičnost, prosperitet i uzajamno poštovanje.

“Mišljenja sam da se dalje eskalacije ne mogu opravdati, čak ni pod tumačenjem dobre volje i velikih ambicija”, rekao je Picula.

Prema njegovim rečima, EU ima razumevanja za zahtevan put kojim je Crna Gora do sada uveliko išla, ali vladajuća koalicija mora imati na umu da Unija takođe želi očuvati ugled stabilne, pravične, demokratske i odgovorne zajednice država.

“Neće tolerisati nerazumne aktivnosti, pre svega, u svojim redovima, upravo kako bi ostala dovoljno kompaktna i uverljiva i na taj način mogla pomoći drugim zemljama kojima je potrebno njeno učešće”, rekao je Picula.

On je rekao da se nada da će se trenutne tenzije smiriti, te da će se Crna Gora u narednim mesecima vratiti na put kojim je već krenula.

“Svakako, najveći teret je na koalicionoj vladi jer mora opravdati odgovornost koju ima”, rekao je Picula.

On smatra da je donošenje odluke o zabrani skladištenja duvanskih proizvoda u okviru Slobodne zone “Luka Bar”, u kontekstu pristupanja Uniji i poglavlja koja impliciraju reformu pravosuđa, dobrodošao potez.

“Ovim je Crna Gora dala EU dokaz ozbiljnosti u sprovođenju transparentnosti, jačanju institucija, efikasnoj tržišnoj ekonomiji, kao i sposobnosti preuzimanja obaveza”, rekao je Picula.