Crna Gora traži izručenje Marovića

Crna Gora traži izručenje Marovića

Ministarstvo pravde Crne Gore uputilo je Ministarstvu pravde Srbije zahtev za izručenje Svetozara Marovića kako bi bio upućen na izdržavanje zatvorske kazne.

Marović, nekadašnji predsednik državne zajednice Srbija i Crna Gora ranije je tužiocima priznao da je bio šef organizovane kriminalne grupe koja je oštetila budžet grada Budve za više desetina miliona evra i nagodio se sa tužilaštvom oko kazne.

Po osnovu dva sporazuma, ukupno je osuđen na tri godine i 10 mjeseci zatvora, 100.000 evra novčane kazne, plaćanje sudskih troškova a sud mu je naložio i da vrati državi više od milion evra.

Ministarstvo pravde reklo je u saopštenju za javnost da je, pre nego što je zahtev poslan, izdata međunarodna crvena poternica i Srbija mora da uhapsi Marovića i izruči ga Crnoj Gori, kao i u drugim slučajevima.

“Međutim, činjenica da je Marović u posljednje dve godine slobodno hodao po javnim mestima na teritoriji Srbije, Ministarstvo pravde Crne Gore podnelo je zahtev za njegovo izručenje. Očekujemo da će ovaj zahtev ohrabriti nadležne organe Srbije da ispune svoje međunarodne obaveze“, kaže Ministarstvo pravde.

Pored toga, Ministarstvo je zatražilo da Marovićev sin Miloš odsluži kaznu zatvora u Srbiji.

“Po zakonu, Miloš Marović je izgubio crnogorsko državljanstvo i dobio je državljanstvo Srbije. Prema međunarodnim ugovorima koji su na snazi, Srbija nije obavezna da izruči svog državljana koji je osuđen na kaznu zatvora koja traje manje od dve godine“, kazali su predstavnici Ministarstva.

Svetozar i Miloš Marović uočeni su u više navrata u Beogradu, ali srpska policija nije reagovala svaki put.

“Smatramo da je odluka o davanju srpskog državljanstva licu osuđenom za organizovani kriminal veoma indikativna, jer su mu tako omogućili da izbegne zatvor u zemlji u kojoj je počinio teško krivično delo”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Dekan Pravnog fakulteta, Velimir Rakočević, komentarišući zahtev Ministarstva pravde Srbiji, izjavio je da odluka pokazuje da Crna Gora postupa u skladu sa evropskim i međunarodnim standardima – Evropskom konvencijom o ekstradiciji i drugim međunarodnim i bilateralnim sporazumima.

“Ovim dobrim taktičkim potezom crnogorsko Ministarstvo pravde dodatno je ojačalo međunarodni pritisak na Srbiju da konačno izruči Svetozara Marovića, kao i da spreči zastarelost kazne protiv Miloša Marovića”, rekao je Rakočević.

On smatra da je Ministarstvo pravde Srbiji nametnulo još jednu međunarodnu obavezu, i koja sada mora da postupa po zahtevu za izručenje Crnoj Gori, kao i crvenoj Interpolovoj poternici.