Crna Gora: Traži se ostavka Vlade

Crna Gora: Traži se ostavka Vlade

Građani koji su nezadovoljni radom Vlade Crne Gore organizovali su u nedelju uveče protest vozeći se automobilima u kolonama u više gradova.

“Mi, koji ne pripadamo političkim partijama i interesnim grupacijama oko njih; mi, čija su očekivanja izneverena i od jednih i od drugih; mi, sinovi i kćeri Crne Gore koji rezervnog sastava za život nemamo, pozivamo sve slične nama da nam se pridruže u autokolonama”, naveli su u pozivu građanima koji je objavljen na društvenim mrežama. Učesnici su nosili nose crnogorske zastave, dok su iz automobila puštane patriotske pesme.

Protest traje već nekoliko dana a počeo je nakon što je Vlada objavila da će raspravljati o izmenama Zakona o državljanstvu. Građani koji smatraju da je ova Vlada pro-srpska smatraju da su izmenama Zakona date veće šanse za sticanje državljanstva Crne Gore državljanima Srbije a smanjuju se šanse za sticanje državljanstva građanima iz dijaspore. Time će, kako kažu, broj crnogorskih državljana biti smanjen i biće manjina u sopstvenoj zemlji.

Komite, crnogorski nacionalisti, proteste su nazvali “Crnogorsko proleće”. U Podgorici su na kraju protestne vožnje automobilima stali ispred zgrade Skupštine i izvikivali uvredljive parole protiv Srba.

U obraćanju građanima Crne Gore, predsednik Vlade Zdravko Krivokapić rekao je da nema ništa protiv demonstracija i protesta dok  su oni mirni i ne potiču na nasilje. Dodao je da protestima upravljaju ljudi bliski predsedniku Milu Đukanoviću, čija je partija DPS izgubila vlast na poslednjim izborima prošle godine. Krivokapić je rekao da naziv demonstracija protiv Vlade podseća na “Arapsko proleće” ali da su ta “proleća prošla” i da se Crna Gore treba spremati za leto i turstičku sezonu.

Iz DPS su saopštili da  premijer Zdravko Krivokapić svakim svojim postupkom izaziva nove podele u društvu i ozbiljno ga destabilizuje.

Kažu da Krivokapić provokacijama, pretnjama i prebacivanjem odgovornosti dodatno podgrijava tenzije koje su nastale kao posledica niza loših postupak.

„Zaključno sa pokušajem etničkog i izbornog inženjeringa, kojima se razara građansko tkivo Crne Gore, odnosno stvaraju uslovi za supremaciju jedne nacije u odnosu na sve druge koje žive u našoj državi. Dodatno su građane isprovocirali postupcima poput gaženja demonstranata nakon čega su, umesto izvinjenja, usledile pretnje, masovno privođenje demonstranata sa ciljem njihovog zastrašivanja, i niz sličnih postupaka kojima danima pokušavaju da uguše bunt naroda protiv pokušaja da menjaju demografsku strukturu Crne Gore pod plaštom administrativnih procedura“, naveli su iz DPS-a.

Kako je najavljeno, protestne vožnje automobilima biće organizovane svake nedelje popodne./ibna