Crna Gora: Tri koalicije potpisale važan sporazum

Crna Gora: Tri koalicije potpisale važan sporazum

Nova demokratska vlada u Crnoj Gori odgovorno će sprovoditi sve međunarodne obaveze koje je država preuzela i neće pokretati inicijative ili postupke s ciljem izmene zastave, grba i himne.

To je predviđeno sporazumom koji su danas u Podgorici potpisali lideri koalicija Za budućnost Crne Gore, Mir je naša nacija i Crno na belo – Zdravko Krivokapić, Aleksa Bečić i Dritan Abazović.

U Sporazumu se navodi da će nova demokratska vlada odgovorno sprovoditi sve međunarodne obaveze koje je država preuzela, ojačati i unaprediti saradnju s NATO-om i brzo, u potpunosti i predano sprovesti sve reforme potrebne za punopravno članstvo Crne Gore u EU.

Navodi se da će se u potpunosti depolitizovati ključne vladine institucije s ciljem obezbeđenja beskompromisne borbe protiv kriminala i korupcije.

Dodaje se da nova vlada neće pokrenuti postupak za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova.

Sporazumom je predviđeno da nova vlada neće sprovoditi revanšizam na političkoj ili bilo kojoj drugoj osnovi.

“Nova vlada, usvojiće i revidirati sve zakone u skladu s evropskim standardima s ciljem što brže integracije Crne Gore u EU i omogućiće manjinskim strankama učešće u vladi bez obzira imaju li parlamentarni status ili ne”, kaže se u dokumentu.

Krivokapić tvrdi da će kurs ove tri koalicije biti procrnogorski.

“Deklarativan je bio odnos Crne Gore prema pregovorima sa Evropskom unijom, a mi želimo da bude suštinski. Zakonom o slobodi veroispovesti sada se ugrožava imovina u ovom slučaju SPC. Borićemo se protiv organizovanog kriminala i korupcije. To je borba za Crnu Goru. Nismo učesnici ni u jednoj aferi. Ako se nađemo u bilo kakvoj aferi molim vas da nas ne štedite”, kazao je on na konferenciji za novinare.

Prema rečima Bečića ovaj sporazum je najbolji odgovor na pokušaje stvaranja veštačke krize. On tvrdi da će nova vlast biti pomiriteljska i proevropska i da će služiti Crnoj Gori.

“Poštovaćemo Ustav i nema inicijativa za menjanje državnih simbola. Cilj nam je jačanje građanske Crne Gore. Nećemo se vraćati u prošlost. Nema revanšizma, ali će biti odgovornosti, reda i rada. Pred nama je konstituisanje nove demokratske vlasti. Nema isključivanja bilo kojeg pojedinca, ali je stručnost na prvom mestu”, poručio je Bečić.

Abazović je ubeđen da je sporazum najveće istorijsko dostignuće u poslednjoj deceniji. On je saopštio da će ova većina imati podršku međunarodne zajednice.

“Buduća vlada da se hitno posveti ekonomskom stanju u državi. Čeka nas prazna državna kasa. Čeka nas borba pritiv korupcije i kriminala. Nema više. Sa ovim sporazumom umire svaka manipulacija DPS-a. Nova stranica u istoriji političkog života Crne Gore. Poražena je Crna Gora iz devedesetih a pobedila je evropska Crna Gora”, rekao je Abazović.