Crna Gora: Tužilaštvo ispituje zaduženje od 750 miliona EUR

Crna Gora: Tužilaštvo ispituje zaduženje od 750 miliona EUR

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) Crne Gore pokrenulo je postupak zbog poslednjeg zaduženja države od 750 miliona EUR, potvrđeno je dnevnom listu Pobjeda iz te institucije.

NVO Montenegro International tražila je od SDT-a da pokrene istražni postupak protiv ministra finansija i socijalnog staranja, Milojka Spajića, povodom informacije o emisiji obveznica i zaduženju države u visini od 750 miliona EUR.

Ta NVO je tražila od specijalnog državnog tužioca da u skladu sa nadležnostima ispita na osnovu kojeg zakona se nova Vlada zadužila 750 miliona EUR, preko koje banke i brokera je odrađena ta procedura, s obzirom na činjenicu da je i sam ministar u tom poslu, kako se navodi u njegovoj biografiji, kao i da li je Spajić imao aranžmane u vezi te emisije i pre imenovanja.

“Ako će ovo zaduženje građani Crne Gore platiti 21 milion EUR (0,4 odsto x 750 miliona x 7 godina) više u odnosu na iznos po kome se bivša vlada zaduživala, pred specijalnim državnim tužiocem je zadatak da utvrdi da li tih 21 milion EUR imaju veze sa iznosom mita koji je navodno nuđen potpredsedniku Vlade, Dritanu Abazoviću, što je bio dužan da prijavi nadležnim organima kako bi izbegao sopstvenu krivičnu odgovornost”, naveli su iz te NVO.

Mediji su objavili da je Ministarstvo finansija i socijalnog staranja dostavilo Agenciji za sprečavanje korupcije izjašnjenje i prateću dokumentaciju o zaduženju Crne Gore za 750 miliona EUR emisijom državnih obveznica. Početkom decembra, odmah nakon potvrđivanja nove vlade, premijer Zdravko Krivokapić je rekao da je Crna Gora ovim zaduženjem izbegla bankrot.

Spaić je tada rekao da će novo zaduženje biti iskorišteno za seervis prethodnih kredita koji su uzeti pod veoma nepovoljnim uslovima.