Crna Gora u Austriji ima saveznika, kaže Sobotka

Crna Gora u Austriji ima saveznika, kaže Sobotka

Predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić razgovarao je sa predsednikom Nacionalnom saveta Republike Austrije, Volfgangom Sobotkom.

Na sastanku koji je upriličen onlajn zbog pandemije koronavirusa, Bečić se zahvalio na kontinuiranoj posvećenosti Austrije bilateralnim odnosima i izrazio očekivanje da će uspešna saradnja biti nastavljena i tokom novog saziva Parlamenta. On je pozdravio afirmativne poruke Austrije u kontekstu politike proširenja i integracije Crne Gore u Evropsku uniju i naglasio da Crna Gora ostaje dosledna svom spoljnopolitičkom opredelenju.

U prijateljskom razgovoru, Bečić je upoznao sagovornika sa brojnim aktuelnim političkim prilikama u Crnoj Gori u kontekstu proteklih parlamentarnih izbora, sa posebnim akcentom na tranziciju vlasti i funkcionisanje kohabitacije. On je naglasio da funkcionalnost institucija sistema treba da bude iznad interesa bilo kog pojedinca, kao i da česte rasprave van teme u parlamentu skreću pažnju sa suštinskih problema. „Jedan nacionalizam podstiče drugi, a zajedno hrane korupciju“, naveo je Bečić.

Konstatujući da dva parlamenta imaju odličnu višegodišnju saradnju, predsednik Sobotka je izrazio očekivanje da će parlamentarna bilaterala biti produbljena u predstojećem periodu. On je iskazao posebno interesovanje za aktuelna politička dešavanja i ocenio da je Crna Gora na nedavnim izborima pokazala demokratsku zrelost, kao i da svi politički akteri u postojećoj kohabitaciji treba da kontinuirano sarađuju.

Sobotka je kazao da Crna Gora u Austriji ima saveznika, naglasivši da Evropska unija neće biti kompletna bez zemalja Zapadnog Balkana.

Tokom razgovora, sagovornici su razmenili mišljenja o bogatoj saradnji dva parlamenta, ukazavši na značaj projekta Demokratskih radionica „Barbara Pramer“, kao i na stručno usavršavanje Službe Skupštine Crne Gore u Parlamentu Austrije.

Sastanak je bio prilika da sagovornici upute uzajamne pozive za posetu Crnoj Gori i Austriji, što je sa zadovoljstvom obostrano prihvaćeno, uz očekivanje da će se to desiti čim dozvole epidemiološku uslovi.