Crna Gora: Uhapšeni vladika i sveštenici Srpske Pravoslavne Crkve

Crna Gora: Uhapšeni vladika i sveštenici Srpske Pravoslavne Crkve

Vladiki budimljansko-nikšićkom Joanikiju i sedmorici sveštenika Mitropolije crnogorsko-primorske određeno je policijsko zadržavanje do 72 sata, nakon što su saslušani u Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću povodom litije u tom gradu, tokom koje su prekršene mere za suzbijanje koronavirusa.

Zadržavanje do 72 sata odredeno je vladiki i sveštenicima Slobodanu Jokiću, Danilu Žirojevicu, Željku Rojeviću, Ostoji Kneževicu, Mirku Vukotiću, Vasiliju Brboriću i Nikoli Marojeviću. Navodno, sveštenik Jokić nije ni saslušan jer je u bolnici.

Vladika budimljansko-nikšićki Joanikije i sveštenici su dva sata posle ponoći u pratnji policije dovedeni u Osnovno tužilaštvo u Nikšiću, pošto su prethodno u policiji davali izjave.

Nikšićka policija je sinoć oko 22 sata u Parohijskom domu uručila naloge za saslušanja vladiki Joanikiju i sveštenicima, kako bi prikupili informacije o jučerašnjoj litiji u tom gradu.

Vladika Joanikije i sveštenici su četiri sata proveli u policijskoj stanici, nakon čega su odvedeni u Tužilaštvo u Nikšiću.

Akcija policije usledila je nakon što je crnogorsko Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti pozvalo Tužilaštvo da hitno reaguje zbog dešavanja u Nikšiću i ocenilo da je Nikšić u epidemiološkom riziku.

Ispred Parohijskog doma okupio se i veliki broj građana koji su skandirali: “Ne damo svetinje, ne damo vladiku”…

Srpska pravoslavna crkva organizovala je juče u Nikšiću liturgiju i litiju na praznik Svetog Vasilija Ostroškog, na kojoj se okupio veći broj građana, uprkos zabrani javnih okupljanja zbog epidemije korona virusa.

Vršilac dužnosti državnog tužioca, Ivica Stanković, podsetio je sve vernike da su, nakon što su pojedine mere ublažene, verski obredi „dozvoljeni da se vrše samo u skladu sa preporukama vlasti“.

Stanković je poručio građanima da prkoseći merama i naredbama nadležnih organa rizikuju da izazovu odlučnu reakciju Državnog tužilaštva, jer je „zakon jednak za sve“.

Iz Srpske Pravoslavne Crkve je saopšteno da je namera policije bila “da ponizi uglednog arhijereja Crkve Božje tako što su hteli da ga u policijsku stanicu sprovedu vozilom za kriminalce, u narodu poznatom kao “marica”, što je vladika dostojanstveno odbio. Uz veliko negodovanje nekoliko hiljada okupljenih građana zbog ovako necivilizovanog ponašanja policije, uputio se peške u policijsku stanicu, u pratnji sveštenika, koje je policija, takođe, imala nameru da privede”.

“Ovakvim postupanjem prema verskim službenicima, u ovom slučaju prema arhijereju Crkve Božje i sveštenstvu nikšićkog Sabornog hrama, policija demonstrira neprofesionalnost, na taj način pokušavajući da isprovocira građane i vernike i dovede u pitanje mir i stabilinost u Crnoj Gori,” navodi SPC u saopštenju./ibna