Crna Gora: Veće za nacionalnu bezbednost zaključilo da je situacija u državi stabilna

Crna Gora: Veće za nacionalnu bezbednost zaključilo da je situacija u državi stabilna

Veće za nacionalnu bezbednost Crne Gore, kojim je predsedavao predsednik Vlade Zdravko Krivokapić, održalo je danas drugu sednicu, na kojoj je sveobuhvatno analizirana aktuelna bezbednosna situacija. Na sednici je zaključeno da je situacija redovna, stabilna i mirna.

Predstavnici obaveštajno-bezbednosnog sektora upoznali su članove Veća za nacionalnu bezbednost sa procenama bezbednosnih rizika a u vezi sa najavljenim javnim okupljanjima. Veće je donelo zaključak da obaveštajno-bezbednosne institucije treba da intenziviraju aktivnosti iz delokruga njihovog rada, povodom najavljenih javnih okupljanja.

“Veće će u narednom periodu, intenzivno pratiti procene rizika iz delokruga rada obaveštajno-bezbednosnog sektora i na osnovu toga donositi smernice i zaključke. Veće upućuje javni apel svim akterima društveno-političke i medijske scene u Crnoj Gori, da doprinesu smirivanju tenzija, u kontekstu najavljenih javnih okupljanja,” navodi se u saopštenju Vlade izdatom nakon sednice Veća.

Sednica je sazvana dan nakon velikih demonstracija koje su organizovanje u Cetinju protiv ustoličenja mitropolita Joanikija u tom gradu. Ova tema već nekoliko dana stvara tenzije između pristalica Srpske pravoslavne crkve i kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve. Mitropolit Joanikije izabran je nakon smrti mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

Ustoličenje Joanikija za mitropolita je planirano za 4. septembar na Cetinju ali Patriotski Komitski Savez Crne Gore se tome protivi. Danas su u saopštenju za javnost poručili Joanikiju da “nikada neće biti mitropolit Crnogoraca i nikada Crnogorci neće priznati njegovu jurisdikciju ni u čemu; crkva Srbije koja posrbljava Crnogorce već 30 godina, toliko nam je zla nanijela da to nikad više ispraviti ne može!”

Sednici Veća za nacionalnu bezbednost su prisustvovali potpredsednik Vlade Dritan Abazović, ministri unutrašnjih poslova i odbrane Sergej Sekulović i Olivera Injac, direktor Agencije za nacionalnu bezbednost Dejan Vukšić i predsednik skupštinskog Odbora za bezbednost i odbranu, Milan Knežević iz DF-a.