Crna Gora: Većina stranaka odgovorila na Krivokapićev poziv

Crna Gora: Većina stranaka odgovorila na Krivokapićev poziv

Iako je juče morao da opomene stranke da mu dostave imena kandidata za ministarske pozicije u novoj Vladi Crne gore, mandatar Zdravko Krivokapić danas je rekao da je ohrabren napretkom u sastavljanju Vlade. Dodao je da pojedini koalicioni partneri ipak nisu dostavili predlog kandidata za ponuđene resore ali većina jeste.

“Iako pojedini koalicioni partneri u odgovoru na moju inicijativu nisu dostavili predlog kandidata za ponuđene resore, ohrabren sam učinjenim napretkom u sastavljanju Vlade, posebno činjenicom da koalicije načelno prihvataju da resore treba da vode pre svega stručni ljudi”, napisao je Krivokapić na Twiter nalogu.

On je poručio da nije promenio stav da svi kandidati za ministre u novoj Vladi moraju proći proveru kompetencija za funkciju na koju su predloženi.

“To ne isključuje učešće političara u Vladi ukoliko svojom biografijom zadovoljavaju kompetentnost za predloženu poziciju”, kazao je Krivokapić.

Iz Demokratskog fronta i Socijalističke narodne partije kazali su u utorak da su načelno prihvatili ponudu Krivokapića, kojom je predviđeno da toj partiji i političkom savezu pripadne osam ministarstava i jedno mesto potpredsednika Vlade.

U odgovoru predsjednika Nove srpske demokratije (NSD), Pokreta za promjene (PZP), Demokratske narodne partije (DNP) i SNP-a Andrije Mandića, Nebojše Medojević, Milana Kneževića i Vladimira Jokovića navodi se da će te stranke krenuti u unutarstranačku proceduru provere takve odluke i eventualnog izbora njihovih kadrova na te funkcije.

Lider URA, Dritan Abazović, smatra da je koncept ekspertske Vlade najbolje rešenje i da oko sektora bezbednosti nema diskusije, a to podrazumeva i Ministarstvo unutrašnjih poslova.

“Držimo se dogovora i poštovanja principa. Nećemo dozvoliti bilo kakvo kockanje sa nacionalnim interesima Crne Gore”, kazao je Abazović.