Crna Gora: Vlada bila spremna da suspenduje primenu Zakona o slobodi veroispovesti

Crna Gora: Vlada bila spremna da suspenduje primenu Zakona o slobodi veroispovesti

Predsednik Vlade Crne Gore, Duško Marković, obratio se jutros javnosti rekavši da su on i predsednik Milo Đukanović nedavno razgovarali sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem kako bi rešili probleme između državnih organa i Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Marković je istakao da je tokom razgovora mitropolitu Amfilohiju iznesen predlog za obustavu primene Zakona o slobodi veroispovesti do izjašnjenja Ustavnog suda i Evropskog suda za ljudska prava i nastavak dijaloga, ali da je Mitropolit, uprkos tome, pozvao na nastavak litija, a SPC nastavila kršenje zakona u svakoj prilici.

„Kao što vam je poznato, i kako sam saopštavao javnosti, u više navrata odazivao sam se i sastajao sa mitropolitom Amfilohijem, a povodom Zakona o slobodi veroispovesti i drugih važnih pitanja koja su se nametala u odnosima između države i pravoslavne crkve. Tako je bilo i pre nekoliko dana, kad smo se pozivu mitropolita Amfilohija sa episkopom Joanikijem, odazvali ja i predsednik države Milo Đukanović, kao najviši predstavnici izvršne vlasti u Crnoj Gori. Taj sastanak bio je potvrda našeg poštovanja prema Mitropoliji i drugim eparhijama Srpske pravoslavne crkve, ali i potvrda naše trajne opredeljenosti da vodimo dijalog i tražimo zajednička i najbolja rešenja. Razgovor koji smo vodili bio je sadržajan, dug i konstruktivan, i okončan je jasnim predlozima koje smo predsednik Đukanović i ja saopštili, a čiji cilj je izlazak iz trenutne situacije koja opterećuje ukupni društveni ambijent. Konkretno – Vlada je bila spremna da obustavi implementaciju Zakona o slobodi veroispovesti sve do trenutka dok o njegovoj ispravnosti odluku ne donesu Ustavni sud Crne Gore i Evropski sud za ljudska prava u Strazburu. Paralelno sa tim, ponudili smo i za sledeću sedmicu predložili nastavak započetih pregovora na ekspertskom nivou, za šta se Vladin tim pripremao tokom prethodnog perioda,“ rekao je Duško Marković.

On je dodao da su ovo činjenice i istina koje građani i vernici ovih dana nisu mogli čuti od crkvenih velikodostojnika.

„Nažalost, sa druge strane je kao odgovor usledio poziv mitropolita Amfilohija da se organizuju litije, što se tumači kao nastavak nerazumevanja i konfrontacija koje u Vladi ne želimo, jer one predstavljaju smetnju našem građanskom skladu i prosperitetu. Pored odbijanja dijaloga, a samim tim i mogućnosti da se pronađe održivo rešenje, Srpska pravoslavna crkva nastavlja sa kršenjem zakona u svakoj prilici, pa i kad je u pitanju uspostavljena praksa nelegalne gradnje u okviru crkvenih imanja, i izvan njih,“ rekao je premijer.

Marković je poručio da je Crna Gora je demokratsko društvo evropskih i evroatlantskih vrednosti u kojem su dozvoljena javna okupljanja dok god ona ne ugrožavaju prava drugih, i dodao da će Vlada obezbediti njihovo ostvarivanje u skladu sa zakonom i aktuelnim pravilima.

„Dakle, najavljene litije moraju biti organizovane na način koji podrazumeva primenu epidemioloških mera i preporuka, uz istovremeno poštovanje zdravlja i života svih građana, a sve u duhu jednake primene zakona, što je standard koji obavezuje svakog pojedinca i svaki kolektivitet. Uz poziv na poštovanje zakona, Mitropoliji i eparhijama Srpske pravoslavne crkve i dalje ostavljamo mogućnost da u okviru dijaloga i pravnog sistema Crne Gore zajednički tražimo rešenja u najboljem interesu pravoslavnih vernika. Naša namera je da ostavimo ambijent i nasleđe koje neće biti opterećenje generacijama koje dolaze. Dakle, otvoreni smo za dijalog i traženje rešenja, ali ne za ucene i pritiske. A dok se do toga ne dođe, zakoni će važiti za sve u Crnoj Gori, pa i za Srpsku pravoslavnu crkvu i njene vernike,“ zaključio je predsednik Vlade Crne Gore Duško Marković u obraćanju javnosti.