Crna Gora: Vlada neće biti potpuno sastavljena od eksperata, kaže Krivokapić

Crna Gora: Vlada neće biti potpuno sastavljena od eksperata, kaže Krivokapić

Mandatar za sastav nove vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić istakao je da se radi na preporodu države, u kome svi treba da budu saučesnici, kako bi Crna Gora, napokon bila država koja će biti primer, ne samo regionu, nego i šire.

“Nas u ovom trenutku interesuje rad, red i odgovornost. Mi ćemo naći način kako da najbolje aktiviramo rad u državnoj upravi, a onaj koji ne želi da radi, moraće da snosi odgovarajuće konsekvence”, poručio je Krivokapić.

Krivokapić je najavio da će nova vlada biti formirana do 10. ili 11. novembra.

“Nemamo mnogo vremena i trebalo bi da do 10. ili 11. dobijemo novu vladu kako bismo se uhvatili u koštac sa mnogim problemima”, rekao je Krivokapić.

On je ponovio da će na ključnim mjestima u vladi biti eksperti, ali i pojedini političari.

“Nemoguće je u našem ambijentu da vlada bude potpuno ekspertska, ali političari koji uđu u vladu moraće da pokažu stručnost u resorima koje vode”, naveo je Krivokapić.

On nije želeo da otkrije ko će biti na čelu bezbednosnih službi, ali je istakao da tu oblast treba prepustiti profesionalcima.

“Došlo je vreme da taj sektor treba da brine samo o bezbednosti Crne Gore i njenih građana, da to bude kompetentan profesionalac koji ne razmišlja partijski i ne služi jednom čovjeku”, naveo je Krivokapić.

U međuvremenu, kruže glasine koje kažu da najbliži saradnici Krivokapića i krugovi bliski Mitropoliji crnogorsko-primorskoj vrše pritisak na mandatara da što pre osnuje svoju stranku. Samo je pitanje vremena kada će to učiniti, potvrdilo je za Dnevne novine nekoliko izvora bliskih menadžerskim strukturama nove vladajuće većine.

Prema njima, to bi bila Hrišćansko-demokratska stranka i negovala bi bliske veze sa Mitropolijom, baš kao i mnoge druge evropske stranke koje imaju jake veze sa crkvama u svojim zemljama. Osnovni politički razlog koji stoji iza Krivokapićeve namere je spremnost da napustiti Demokratski front DF, jer o mnogim stvarima ne dele isto mišljenje.

Međutim, Krivokapić prvo treba da formira novu vladu.

„Glavni prioritet gospodina Krivokapića je formiranje nove, funkcionalne vlade. Neće biti lako imajući u vidu broj birača i različite programske principe“, rekao je izvor blizak novom mandataru za Dnevne novine.

U slučaju da odluči da ne osnuje svoju stranku, što je malo verovatno, Krivokapić bi bio jedan od retkih evropskih premijera koji ne vodi svoju stranku.

Činjenica je da koalicija „Za budućnost Crne Gore“ ne postoji kao jedinstveni blok u parlamentu. Pokret za promene iznenada se odlučio za pro-crnogorsku i pro-zapadnu politiku i napustio Demokratski front. Sada Pokret ima svoj poslanički klub od pet poslanika. Socijalistička narodna partija, SNP, takođe je osnovala svoj poslanički klub.

S druge strane, uspostavljen je poslanički klub DF-a, koji uključuje NSD, DNP, PCG, RP i UCG, i koji će biti najjači u parlamentu nakon Demokratske partije socijalista. Ali, kako mediji zaključuju, očigledno je da Krivokapić nema nijednog svog „poslanika“.